A Kalasnyikov virágkorát éli

Töretlenül növekszik a fegyvergyár bevétele.

Molnár Csaba
2017. 07. 14. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kalasnyikov néhány éve nagy lépésre készült: a hajdani ellenség, az Egyesült Államok polgári fegyverpiacát tervezték meghódítani. Már kész terveik voltak az amerikai gyártóüzemek beindításáról. Ezek a világ legnagyobb civil fegyverkeresletét lettek volna hivatottak kielégíteni a mindenki által ismert márka olcsó és egyszerű, tehát különösebb szakértelem nélkül is használható termékeivel. Aztán beütött a krach. Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet, Amerika pedig gazdasági szankciókat vezetett be az orosz vállalatokkal – különösen a katonai kötődésűekkel – szemben. A Kalasnyikov így elesett a nagy üzlettől, ami időleges visszaesést okozott üzleti kilátásaiban, de a cég, akár csak leghíresebb terméke, igen ellenállónak bizonyult. Tavaly megduplázta előző évi árbevételét, amely immár 300 millió dollárra (80 milliárd forintra) rúgott, és idénre hasonló bővülést várnak – írja a Fox Business.

A siker titka a cég egyik vezetője szerint az, hogy a Kalasnyikov az utóbbi évek polgári irányvonalától visszafordult a katonai felhasználók irányába. Immár arra fókuszál, hogy olyan – jellemzően ázsiai és afrikai – országok hadseregeinek adjon el fegyvert, amelyek olcsón akarják modellezni az arzenáljukat. Illetve eközben azt sem bánják, hogy a Kalasnyikovnak juttatott megrendelések segítségével a Kremlnél is jó pontokat szereznek.

A cég mára modern nagyvállalattá alakult. Noha nevét még mindig az AK–47–tel azonosítják, valójában ők már nem gyártják a gépkarabélyt. Viszont a világ több tucat országában készítették–készítik helyettük (nálunk is) – vagy hivatalos licenc birtokában vagy anélkül. A könnyű másolást épp a Kalasnyikov legnagyobb erősségei teszik lehetővé: egyszerű szerkezet, a legbarátságtalanabb körülményeknek is ellenálló mechanika, olcsóság. Az orosz Kalasnyikov cég ma már modern fegyvereivel nemcsak a katonai piacot célozza, de kínál vadász– és sportfegyvereket is. Sőt most vásároltak fel egy dróngyártót, és hajókat is gyártanak.

A vállalat néhány éve még majdnem csődbe ment, de aztán a Kreml megmentette: 12 milliárd rubelt (54 milliárd forintot) fektettek a cégbe állami és magánbefektetők. Az izsefszki gyár (az AK–47 tervezőjének, Mihail Tyimofejevics Kalasnyikovnak munkahelye) épp hogy nem zárt be, benne a beázó tető alatt a szovjet időkből származó gépeken dolgoztak a munkások, a hitelezők pedig szorongatták a céget. Mára mindez megváltozott. Négyezerről hétezerre növelték az alkalmazottak létszámát, és máig is százakat vesznek föl, hogy a nap 24 órájában dolgozva képesek legyenek kielégíteni a megrendeléseket. A gépeket és a teljes infrastruktúrát modernizálták, digitális technológiára tértek át, még a papíralapú bürokráciát is visszaszorították. A modern termékek legfőbb csábereje azonban megmaradt. Olcsón kínálnak megbízhatóságot.

A Kalasnyikov a kormánynak is kedves maradt. Putyin elnök tavaly kétszer is meglátogatta a gyárat, és kedvesen megdicsérte a fejlesztéseket. A gyár orosz nemzeti öntudatban betöltött fontosságát mutatja, hogy két éve Putyin egy Kalasnyikovot adományozott al-Sziszi egyiptomi elnöknek. De Izsefszkben nem az AK–47-tel kezdődött a fegyvergyártás. Valójában a térség már a napóleoni háborúk óta az orosz fegyveripar központja volt. Persze a Kalasnyikov teljesen más léptékre emelte a termelést. A szovjet időkben gépkarabélyok százmilliói készültek és lettek a szovjet fegyveripar jelképei. Valamint a világszerte bármely felkelő- és bűnözői csoport (e kettő nem mindig különül el egymástól élesen) számára könnyszerrel elérhető nagy teljesítményű fegyverek legismertebbjei.

Hivatalosan a vállalat vezetői természetesen nem beszélnek a megrendelőkről, de nyílt titok, hogy az amerikai piac kényszerű feladása után főként Ázsiában népszerűek a Kalasnyikovok. Alkalmanként ez olyan faramuci helyzeteket szül, amikor a cég egyszerre próbál fegyvert eladni egymással ellenséges országoknak (bár ez a fegyverkereskedelemben korántsem szokatlan). A Kalasnyikov például egyszerre tervezi egy indiai gyár nyitását és indul a pakisztáni hadsereg felszerelését célzó tenderen. Könnyen előfordulhat hát, hogy néhány év múlva a pakisztáni katonák az indiai munkások által összeszerelt géppisztolyokat szorongatva fognak farkasszemet nézni indiai kollégáikkal a kasmíri senki földjén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.