Drámai helyzetben a víz- és csatornahálózat

Egy elemzés szerint háromezermilliárd forintra lenne szükség a víziközművek felújításához.

MN
2017. 07. 13. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válságos szinthez közelít, egyes helyeken kritikus a víziközművek állapota: kevesebb mint 20 százalék a megfelelő minősítésű rendszerek aránya – írja az Átlátszó.hu a Megyei Jogú Városok Szövetsége által a településeknek nemrégiben véleményezésre szétküldött „stratégiai dokumentumra” hivatkozva.

A gondok okát a szerzők a „műszaki rekonstrukciók és karbantartások hiánya miatti folyamatos állagromlásban” látják. „A víziközmű-szolgáltatás működtetése a rekonstrukciós elmaradások miatt válságos szinthez közeledik, melynek megoldása a fenntarthatóság, a finanszírozás és a jövőkép újrafogalmazását igényli” – olvasható az elemzésben. A 2017. június 26-i keltezésű dokumentum szerint háromezermilliárd forintra lenne szükség a víziközművek felújításához.

A rezsicsökkentést ugyan nem merik direktben okolni a válságos helyzetért a dokumentum szerzői, de az állami beavatkozást, leginkább államosítást sürgető javaslatok indokai között azért a díjbefagyasztás mellett ez is megjelenik. Közvetlenül is nekimegy ugyanakkor az anyag a területet érintő másik emblematikus kormányzati intézkedésnek, a közműadónak: az emiatt veszteségessé vált szolgáltatók állami támogatása mellett mind a víz-, mind a szennyvízhálózat vezetékhossza után megfizetendő adóval aránytalanul megterhelt vidéki szolgáltatók kompenzálását a stratégiai dokumentum a többi szolgáltató terhére is szükségesnek tekinti – teszi hozzá az Átlátszó.hu. A portál azt írja, a szövegből ugyanakkor adódik a következtetés, hogy a rezsicsökkentés és a különadók egyaránt okai a víziközművek siralmas állapotának. Amelyre példa az is, hogy a vezetékes víz 26 százaléka el sem jut a fogyasztóhoz, hanem kifolyik valahol a rossz állapotú vezetékeken.

„A megfelelő minősítéssel rendelkező rendszerek száma mára már nem éri el a 20 százalékot, és ez folyamatosan csökken. A hiányzó összeg azonnali biztosítására sem az ellátásért felelősök, sem a víziközmű-szolgáltatók, sem maga a Magyar Állam nem képes, ugyanakkor egyes víziközmű-rendszerek állapota kritikus, amely azonnali beavatkozást igényel” – olvasható az elemzésben. A víziközmű-cégek közül jelenleg 23 van száz százalékban önkormányzati, 13 többségi önkormányzati, 5 pedig állami tulajdonban. A MJVSZ-es elemzés a többségi állami tulajdont látná helyesnek – írja az Átlátszó.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.