Feszültség lehet a kötelező béremelésből

A turizmus-vendéglátásban dolgozók mellett a kereskedelmi alkalmazottak is ágazati szerződést szeretnének.

Horváth Attila
2017. 07. 18. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekünk is el kell indítanunk egy olyan akciót, amelynek a vége ágazati béremelés. Egyébként nyilvánvaló a kapcsolat a turizmus és a kormány között – ily módon kommentálta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke lapunknak azt a hírt, hogy a turizmus és a vendéglátás területén jelentős béremelés várható jövőre. Mint beszámoltunk róla, januártól az országosan kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest több tízezer forinttal magasabb garantált alapjövedelemhez, akár több mint 240 ezer forinthoz juthatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók. Az erről szóló ágazati kollektív szerződést az ősszel írhatják alá, a szállodaszövetség folyamatosan egyeztet erről a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

Sáling József szerint ezzel nincs probléma, de nekik is meg kell próbálniuk elérni egy hasonló emelést. Ehhez kormányzati támogatásra lenne szükség, mert a kisebb cégek egyedül nem tudják ezt kigazdálkodni. Valamilyen megoldást mindenképpen találni kell ágazaton belül, mert annyira kicsi a létszám, hogy az tarthatatlan: 20 ezerrel kevesebben dolgoznak a kereskedelemben, mint kellene. – Az lenne a normális, ha a létszámhelyzettől függően mindig lenne nyilvános érdekegyeztetés, méghozzá ágazatonként, valamint a különböző ágazatok és szakmák között is. Ezt a folyamatot minél hamarabb el kell indítani – mondta Sáling József.

– Egyelőre nem írtak alá semmit az ágazaton belül, így nem ismert minden részlet. Nem tudjuk, hányan kapnak minimálbért a turizmus-vendéglátás területén, nem ismerjük a szakmai megoszlást sem. Így nem tudjuk, összességében hány milliárd forintos terhet jelenthet a kötelező emelés – mondta lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György hangsúlyozta, a vendéglátás kisebb ágazat, mint a kereskedelem, utóbbi terület ezért összetettebb is. A szakszervezetek részéről eddig nem érkezett hozzájuk megkeresés a témában. Mint hozzátette, ha születne is ágazati megállapodás a béremelésről, azt előbb a szakminiszter elé kellene terjeszteni, de egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik munkaadó ki tudná fizetni a magasabb bért. A kereskedelemben sok az olyan kisboltos, aki a januári kötelező minimálbéremelést is alig tudja kigazdálkodni.

– Korábban kötelező ágazati kollektív keretszerződés volt érvényben a szakmában, amelynek része volt az úgynevezett minimális bértarifa-táblázat. Ez pozitív irányban tért el az akkori minimálbértől. Ezt a megoldást kedvezőnek tartottuk, bár annak idején senki sem ellenőrizte és kérte számon. Ez egyébként az adóhatóság feladata lett volna – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László hozzátette, tőlünk nyugatabbra még léteznek ilyen táblázatok az építőiparban, az ezekben feltüntetett keresetek természetesen magasabbak a minimálbérnél. Nálunk is el tudna képzelni újra egy ilyen táblázatot: egy segédmunkás esetében a fizetés a minimálbérről indulna, és ezt módosítanák a végzettség, az eltöltött idő és a képesítés függvényében alkalmazott szorzószámok. Szerinte ennek akkor lenne értelme, ha megfelelően szabályoznák és ellenőriznék a táblázatot és annak betartását. A munkaerő akkor marad itt, ha jobban megfizetik, jelenleg azonban 25-30 százalékkal többe kerül egy szakmunkás, mint egy évvel ezelőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.