Jól jártak a németek a görög válság kezelésével

Az Athénnak juttatott, több tíz milliárd eurós uniós mentőcsomagok zöme nem a görög gazdaságba folyt.

Wiedemann Tamás
2017. 07. 18. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes adat található a 2015-ös német költségvetésben, miután az egyik sorban az állt: 412 millió euró kifizetése a Hellén Köztársaság számára – számolt be a Süddeutsche Zeitung erről néhány napja. A számadat meglepő, hiszen Berlin egyetlen eurót sem utalt át az athéni kabinetnek, sőt a pénzügyminisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy a német kormány nem is tervezi a pénz átutalását. Pedig ez az összeg egy korábbi, speciális állampapír lejáratát követően Görögországnak járna. Mivel Athén lényegében becsődölt a 2008-as gazdasági válságot követően, Berlin úgy döntött, egyfajta pénzügyi garanciaként megtartja az összeget. A napilap megjegyezte, bár Németországban erről nem szeretnek beszélni, de Berlinnek nyeresége származik a görög válságkezelésből.

Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense elmondta, a válságban igen jól mentek a német állampapírok, hiszen a befektetők biztonságos kikötőként tekintettek a német kötvényekre. – Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy nulla százalék közeli hozamokért keltek el az államkötvények, sőt többször még negatív kamat is kialakult. A német állam tehát szinte ingyen tudta az adósságát finanszírozni – magyarázta a közgazdász a jelenség okait. Ezt követően Berlin a pénz egy részét kihelyezte az Európai Központi Bankon keresztül az uniós válságkezelési mechanizmusokba, amelyekből a bajba jutott eurózóna-tagállamokat segítették meg. – Németország tehát magasabb kamatra adta kölcsön a pénzt a periférián lévő országoknak, köztük Görögországnak. Ebből a kamatkülönbözetből tesz szert nyereségre Németország – vonta le a következtetést.

Pogátsa Zoltán szerint az Európai Bizottság, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alkotta trojka által névleg Görögországnak juttatott hitelek 93 százaléka soha nem jutott el a címzetthez. Ezeknek az összegeknek egy része kamatfizetésként visszapattant, illetve nyugat-európai bankok feltőkésítésére ment el. – Gyakorlatilag nem Görögország kapta a hitelt, hanem az európai bankrendszernek nyújtottak kölcsönt, miután a német Deutsche Bank, a holland ING és a francia BNB Paribas pénzintézeteknek óriási volt a görög állampapírnak való kitettségük. Miután a hellén államadósság jelentős része volt az európai bankok tulajdonában, lényegében ezeket a bankokat mentették meg a válság kirobbanásakor – elemezte. Pogátsa azt gondolja erről, lehet azt mondani, hogy azért ment csődbe Athén, mert nem gazdálkodtak jól, de akkor azt a kérdést is fel kell tenni, hogy az európai bankrendszer miért hitelezte a görögöket.

Hogy mi lesz Athén sorsa, azt Soros György már a 2009-es davosi találkozón megjósolta: az a cél, hogy életben tartsák az eurózónát arra az időszakra, amíg a nagy nyugat-európai magánbankok kezében összpontosult görög adósságállományt áthelyezik állami kézbe, az EKB-hoz és az EFSF uniós mentőalaphoz. Ha nem mentik ki a bankokat Görögország megsegítésének álcázva a tranzakciót, összeomlottak volna az euróövezet gazdaságai. Az államadósság visszafizetését mindeközben Görögországra kényszerített megszorításokkal próbálták elérni.

Jól látszik, hogy hiába állított össze a trojka 2010 óta három mentőcsomagot is Görögországnak, az eredmények továbbra sem jönnek. Több mint 400 ezer görög hagyta el az országot az elszegényedés vagy a munkanélküliség elől menekülve. A görögök 23 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, hasonló arányú a munkanélküliségi ráta is, a fiatalok között pedig még rosszabb, hiszen több mint 40 százalékuk tengődik munkahely nélkül. És amíg megszorítások vannak, aligha kezdődhet el a kilábalás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.