Keleti mesék: nagy ívű ígéretek az Eximbanktól

A pénzintézet hitelpolitikája Rogán bizalmasának érkezésével vett különös irányokat.

Koncz Tamás
2017. 07. 03. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keleti és déli nyitást támogató gigahitelek többségéből semmi sem lesz, a beígért vállalkozássegítő kölcsönök nagyobbik része csak reklámfogás – állítja a Magyar Nemzetnek egy volt eximbankos vezető.

Pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt működő Eximbanknál csak az elmúlt fél évben 622,5 milliárd forint értékben nyitottak meg vagy terveznek megnyitni hitelkeretet  - vállalkozások, beruházások beindításához vagy felpörgetéséhez igényelhető, adott összegű banki forrást -  olyan országokban, mint a Fülöp-szigetek, Angola vagy Tádzsikisztán. Ezek a magyar állammal csupán szerény kapcsolatokat ápoló, sokszor kiszámíthatatlan külpolitikájú és gazdaságú államok, ahonnan óvatosabb befektetők menekítenék a pénzt.

Az elmúlt fél évben beígért nagy projektek közül az új-zélandi hitelkeret keltette a legnagyobb feltűnést. Az Eximbank 207 milliárd forinttal támogatná az Új-Zélandon működő magyar vállalkozásokat – bár tavaly csak 14 milliárd forint értékben exportáltunk a csendes-óceáni szigetországba. A hitelintézet márciusban 510 + 20 millió eurós (közel 165 milliárd forint) hitellel lepte meg Rodrigo Duterte elnök rezsimjét, a filippínó–magyar gazdasági együttműködés és harmónia jegyében.

Irán szintén jó partinak tűnik: vállalati együttműködés címszóval februárban 85 millió eurós (26,2 milliárd forint) forrást különítettek el a helyi beruházásokra. A világ egyik legkorruptabb államát, Angolát 400 millió dolláros (közel 110 milliárd forint) hitelkerettel kecsegteti az Eximbank; a tervek szerint nálunk gyártanak majd turbinákat és transzformátorokat a közép-afrikai ország megrendelésére. A sort a Törökországnak felajánlott 225 millió eurós vállalkozássegítő forrás, majd a Tádzsikisztánnal megkötött, 38 millió eurós beruházási hitelkeret zárja.

Gyanúsan nagy pénzekről beszélünk tehát, igaz, a felsorolt keretek többsége opcionális, nem biztos, hogy teljes egészében le is hívják ezeket. Kérdés azonban, hogy a magyar Eximbanknak honnan van ennyi tőkéje, a 2016 végén a honlapjukon olvasható könyvvizsgálói jelentésben az áll, 940,8 milliárdos forrásuk volt. Ha komolyan veszik a saját ígéreteiket, idén ennek már a kétharmadát le kellene kötniük a déli és a keleti nyitás projektjeire. Kérdéseinkkel megkerestük a pénzintézetet: szerettük volna megtudni, hogy mennyi volt tavaly és idén az összes elérhető vagyonuk, ebből mekkora összeget helyeztek ki külföldi hitelprogramokra, és mennyit hívtak le belőlük a kedvezményezett államok, de választ nem kaptunk. Az viszont nyilvános, hogy mekkora az az összeg, amennyiért az állam is garanciát vállal: idén 1200 milliárd forint a keret, vagyis a pénzintézet még vígan nyújtózkodhat.

Nem a források meglétével van a gond, hanem a hitelességgel: a külgazdasági és külügyi tárcavezető által bejelentett programok jó része „kamu”, amit a szakmában senki sem vesz komolyan – szögezte le lapunk informátora. A szakember szerint nincs rá értelmes magyarázat, miért jó a magyar vállalatoknak húst eladni a tőlünk légvonalban is 9600 kilométerre lévő Fülöp-szigeteknek. Úgy véli, ez csak egy jól reklámozható szándéknyilatkozat. Hasonló kampányfogás lehetett az Egyiptomnak 2014-ben ígért 700, magyar gyártású elővárosi vonat ügye is, amiről azóta sem hallani semmit sem. Ám az sem mindig öröm, ha összejön a program: az eximbankos támogatással elkezdett Srí Lanka-i vízműfelújítási projekt három év alatt sem fejeződött be, a gyártó Fővárosi Vízművek pedig, információink szerint, gyászos külföldi hírnevet szerzett a beruházással.

Néha hatalmi ellenszél is érezhető. – Hiába beszélünk nyitásról, ha a kormány nem hagyja jóvá egy vietnami kórházfejlesztési projekt eximbanki támogatását, a beruházás pedig csak azért bukik el, mert nem az ő „csókosaik” kapták meg – tette hozzá a szakember.

Forrásunk hangsúlyozta: a bank hitelpolitikája leginkább azután vált ilyen furcsává, miután azt a Puskás Andrást nevezték ki vezérigazgató-helyettessé, aki Rogán Antal – ma kabinetminiszter – V. kerületi regnálása alatt szolgált alpolgármesterként. Emlékezetes lehet az Andy Vajnának adott – azóta már visszafizetett – 6,7 milliárdos eximbankos hitel, amiből a filmügyi kormánybiztos megvehette a TV2-t, valamint a kormányközeli Garancsi István ingatlanberuházására adott 16,2 milliárdos forrás is, amit belföldi vállalkozásként kaphattak meg az exportra szakosodott banktól. De eximbankos hitel áll a Párizsi udvarban tervezett hotel mögött, amelyet arab beruházók építenének – mondta a szakértő.

Frissítés - Cikkünk megjelenése után a Fővárosi Vízművek levélben cáfolta a srí lankai beruházással kapcsolatos állításunkat: ebben emlékeztettek rá, hogy már 2017, február 26-án befejezték a vízmű-felújítást, és átadták a berendezéseket – mind a megrendelő National Water Supply and Drainage Board, mind pedig az azt felügyelő minisztérium megelégedésére.

Az átadásról a Vízművek jegyzőkönyv-másolatot is küldött, amiből kiderül, hogy a munkálatokat 2013. október 21-én kezdték el, és 2017. február 26-án fejezték be, vagyis három éven túl, 36 hónapon és 128 napig dolgoztak az 17,3 millió eurós  összköltségű beruházáson. A felújítási munkálatokat beharangozó, 2013-as srí lankai minisztériumi közlemény egyébként jóval korábbra, még 2015 elejére ígérte a munka várható befejezését. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.