Kilencmilliárd forintnyi offshore-vagyont menekítettek haza

Amnesztia: tíz százalék adót kell fizetni az adóparadicsomokban megszerzett jövedelmek legalizálása után.

Horváth Csaba László
2017. 07. 04. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén január és április között összesen 8 milliárd 790 millió forint offshore-vagyont legalizáltak Magyarországon – derült ki Tállai András parlamenti válaszából. A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára Demeter Márta független képviselő kérdésére árulta el, hogy a januárban életbe lépett szabályok alapján mekkora összeg folyt be az adóhivatalhoz. Az államtitkár rámutatott, hogy az év eleje óta hatályos új adóamnesztia-szabályok értelmében a Magyarországra utalt összegek után tíz százalék adó, azaz 879 millió forint folyt be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kasszájába. 

Az adóamnesztiát, hivatalos nevén az utólagos adófizetés lehetőségét megnyitó törvény szerint a magánszemélyek a korábban, ám legkésőbb 2016. június 30-ig megszerzett bizonyos jövedelmeiket kedvező mértékű közterheket leróva legalizálhatják. Ezzel az adóhivatal nem titkolt céllal az adóparadicsomokban megszerzett jövedelmeket vette célba. A kedvezményes adó mértéke tíz százalék, amelyhez mindössze az igen alacsony jegybanki alapkamattal azonos mértékű – úgynevezett önellenőrzési – pótlék társul.

Az adóamnesztiáról korábban Michnai Attila adószakértő nyilatkozott lapunknak, aki úgy látta, hogy nyilvánvalóan csupán egy szűk, kivételezett helyzetben levő vagyonos réteg kedvében igyekszik járni az adóhivatal. Mint mondta, offshore céget alapítani, ilyen bankszámlákat vezetni egyáltalán nem a kispályás adótévesztők lehetősége. Az pedig, hogy az úgynevezett egyéb jövedelmek gazdái a rendes, 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) befizetése helyett megússzák a dolgot összesen 10 százalék adóval és a nevetséges önellenőrzési pótlékkal, nem egyéb, mint a becsületes, jogkövető adózók arculcsapása – mondta Michnai Attila.

Ugyanakkor arra vonatkozóan nincsenek pontos adatok, hogy mennyi pénz jöhet vissza így Magyarországra, és azt sem lehet tudni, hogy mennyi pénz vándorolt így ki. A legérdekesebb becslést ebben a tárgyban a Tax Justice Network 2012-ben adta ki, mely szerint 30 év alatt 58 ezermilliárd forint hagyta el Magyarországot, ezzel az egy lakosra vetített kivitt vagyont nézve hazánk a harmadik volna a világrangsorban. Erről azonban Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak nemrég azt mondta, hogy ezek az adatok rendkívül túlzóak, a hazai adózást elkerülő és a tartósan külföldön lévő magyar vagyon mértéke szerinte jelenleg 2500-3000 milliárd forint lehet. Még az eltérő becslésekből is jól látható, hogy a külföldi adóparadicsomokban parkoltatott pénzek töredéke érkezett vissza Magyarországra. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium mai közlése szerint szeptember 30-tól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rálát az eddig eltitkolt külföldi bankszámlák egyenlegére is, októbertől 59, jövőre várhatóan több mint 70 országból érkezhet információ a magyar számlatulajdonosokról a NAV-hoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.