Matolcsy unokatestvérei koccinthatnak a jövedékiadó-kedvezmény kiterjesztésére

Az igazán jó minőséget előállító kisipari főzdék megerősítéséhez komplex előíráscsomagra lenne szükség.

Horváth Attila
2017. 07. 01. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától 20 ezer, január elsejétől pedig 200 ezer hektoliternyi főzött sörmennyiségre lehet érvényesíteni az 50 százalékos jövedékiadó-kedvezményt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) indoklása alapján ezzel a kisüzemi sörfőzdék fejlődhetnek, bővíthetik termelésüket. Úgy tűnik, az intézkedés valódi előnyt csak egyetlen főzdének jelent. Méghozzá a múlt héten Matolcsy György jegybankelnök rokonságába tartozó Szemerey család tulajdonába került Pécsi Sörfőzdének. Már korábbi, piaci pletykák is arról szóltak, hogy a saját bevallása szerint évi 389 ezer hektolitert előállító cég csökkenteni fogja a mennyiséget, pontosan 200 ezerre. Ezt maga a cég is megerősítette az adásvétel utáni hivatalos közleményében. Megírták, céljuk a hagyományok megtartása mellett a vállalat és a márka modernizálása.

Az osztrák Ottakringer a múlt héten vált meg a veszteséges Pécsi Sörfőzde Zrt.-től. A vevő az MAVA Befektetési Kft. és a BanKonzult Commerce Kft. kettőse volt. A BanKonzult Szemerey Tamás tulajdonában áll, a MAVA pedig testvéréé, Szemerey Zoltáné. Az 50 százalékos adókedvezmény miatt a Napi.hu számításai szerint a sörfőzde 1,62 milliárd forintnyi adó megfizetésétől szabadul meg, s egy csapásra nyereségessé válhat. A valódi kézműves söröket készítő társaságok kevésbé járnak jól a változtatással. „A jelenlegi változtatás nem oldja meg a gondjainkat. A kormány szándéka jó, de további lépések kellenek ahhoz, hogy ne menjenek csődbe a kis sörfőzdék” – mondta lapunknak a Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseletének elnöke.

Gyenge Zsolt közölte, pályázati forrásokat szeretnének fejlesztésre, beruházásra, és a multinacionális sörgyártók visszaszorítására is szükségük lenne. „Ahhoz hogy bővülni tudjunk, technológiai fejlesztésekhez szeretnénk hasonló segítséget, mint amilyet korábban a borászok és a pálinkafőzők kaptak. A multik piackorlátozó szerződései ellen is fel kell lépni, amelyek a magyar és az uniós jogszabályokkal szembemennek, lehetetlenné teszik a kisüzemi főzdék termékeinek piacra jutását. Egy ilyen, komplex csomagnak lenne valódi haszna, ha ennyiben marad, akkor nem segít rajtunk semmi a hektoliter megemelése” – jelentette ki.

Gyenge Zsolt hozzátette, bízik benne, hogy ősszel már olyan döntést hoznak az illetékesek, ami fordulatot jelenthet a piacon. Az elnök – a Szemerey testvérekre utalva – hozzátette, ha az egész piac mellett egy magyar tulajdonú gyár pluszban jól jár a kormány intézkedéseivel, azzal nem lehet gond, a pécsi főzde pedig csak néhány százalékot hasít ki magának a magyar sörpiacból. Ezt a képet ugyanakkor árnyalja, hogy tavaly mindössze 57 ezer hektolitert gyártottak a kisüzemi sörfőzdék, azaz jelenleg nincs olyan valódi kézműves főzde Magyarországon, amely megközelítené a 200 ezres limitet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.