Nem nagyon érezték a dolgozók a minimálbér emelését

A GKI felmérése szerint inkább csak papíron teljesült a legalacsonyabb fizetések 15-25 százalékos növelése.

Bodacz Péter
2017. 07. 12. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár papíron eleget tettek a vállalkozások a minimálbér év elejétől előírt 15, illetve a garantált bérminimum – azaz a szakmunkás-minimálbér – 25 százalékos emelésének, az érintett dolgozók zöme legfeljebb egy számjegyű növekedést könyvelhet el – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. Mint ismeretes, a kormány a kötelező minimálbér összegét 74 ezer forintról 85 ezerre, a nettó szakmunkás-minimálbért 86 ezerről 107 ezer forintra emelte. Az elemzőcég szerint a bérek emeléséről szóló döntés leginkább az alacsony bérszínvonalon működő, ám a legtöbb embernek munkát adó kisvállalkozásokat érintette, a nagyobb cégeknél ugyanis jellemzően magasabb fizetéseket tudnak adni az alkalmazottaknak.

A vállalatok körében még márciusban készített felmérés alapján a cégek számos megoldást találtak a költségnövekedés mérséklésére; csaknem minden harmadik cég emelte a teljesítési normát, míg 14-19 százalékuk csökkentette a hivatalos munkaidőt vagy más munkakörbe sorolta alkalmazottait.

A kutatási jelentésben megkülönböztették az adóoptimalizálókat – ahol minimálbéren jelentik be a dolgozókat, akik valószínűleg zsebbe is kapnak fizetést –, a „normál” minimálbéren foglalkoztatottakat, valamint a szakmunkás-minimálbéreseket. Előbbi kategóriában 2, a másik két csoportban 8,5, illetve 9 százalékos volt a bérnövekedés. A jelentős eltérés oka a GKI szerint az, hogy nem a „bevallott”, hanem a ténylegesen megkapott jövedelemre kérdeztek rá. Vagyis a minimálbér-emelés a vártnál kevésbé érintette a nettó kereseteket, ugyanakkor a vállalati bérkiadásokat is.

A társaság vizsgálta a kötelező béremelés életkor, valamint település szerinti megoszlását is: a 30 év alattiak körében 9 százalék körül növekedett a minimálbér, míg a legjelentősebb, 12 százalékos emelés a már tapasztalt, középkorú szakmunkások körében történt. Ezzel szemben az idősebb szakmunkások kedvezőtlenebb tárgyalási pozíciójuknak köszönhetően csupán szerényebb, 2,4 százalékos béremeléssel kellett, hogy beérjék.

A településszintű bontásból kirajzolódik, hogy a budapesti minimálbéres szakmunkások jártak a legjobban. Esetükben a valós „nettó” bérük 15,5 százalékkal nőtt, ami kiemelkedő érték, de továbbra is elmarad a kötelező 25 százaléktól. Ezzel szemben a fővárosi minimálbéreseknek nem változott a nettó fizetése az előző év decemberéhez képest. A többi településtípus esetében a növekedés átlagosan 6 és 9 százalék között szóródott.

– A vállalatok formálisan eleget tettek törvényi kötelezettségüknek, azonban a nettó fizetéseket nem növelték ilyen mértékben. Ha ehhez hozzávesszük a kafetéria részeként adható juttatások további csökkentését is, akkor érthető, hogy a tényleges vásárlóerő miért alacsonyabb a hivatalos számok alapján vártnál – áll a GKI összefoglalójában. A tanulmány szerint a kötelező béremeléseknek fehérítő hatása volt, a korábbi szürkepénzek arányának csökkenése érzékelhető a nettó kézhez kapott kereset szerényebb emelkedésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.