Semmi nem lett a volt kabai cukorgyár lakótelepén élők kártalanításából

Mikor a gyár tizenegy évvel ezelőtt bezárt, a lakóknak kártalanítást ígértek, ami nem történt meg. A helyiek ott ragadtak a semmi közepén.

MN
2017. 07. 08. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az angol–francia Eastern Sugar Zrt. bezárta a kabai cukorgyárat és kivonult az országból, a dolgozóknak, a cukorrépa-termelőknek és a lakótelepen lakóknak kártalanítást ígértek, de ebből semmi sem lett – derül ki a Hír TV riportjából, melyben emlékeztetnek: a külföldi beruházók nagyjából húszmilliárd forintot nyerhettek a gyár bezárásán, a készenléti lakótelepen élő egykori munkások viszont egyre kilátástalanabb helyzetbe kerültek.

A rendszerváltás után négyszázezer forintért vettek egy panelt a készenléti lakótelepen a hajdúszoboszlói vállalati lakás helyett, de ahhoz protekció kellett.

„Tulajdonképpen itt lettünk megszívatva, hogy ugyanazon az áron vettük meg ezeket a lakásokat, mint Hajdúszoboszlón. Ez volt a nagy szívatás. A mai értékben levő szoboszlói lakásokat tizenmillió, míg itt hat-, max nyolcmillióért lehet eladni egy 68 nm-es lakást” – mondta el Gémesi Lajos, az egyik lakó.

A cukorgyáriak lakótelepe sokáig papíron sem létezett, később a lakók tudta nélkül a földhivatal bejegyezte őket Kaba hasonló nevű utcájába. A cukorgyár egykori tulajdonosának, az Eastern Sugar Zrt.-nek ugyanis még a kivonulása előtt kártalanítani kellett volna a lakókat, de abból csak egy kisebb panelfelújítás lett, az is állami pénzből.

Kaba polgármestere, Szegi Emma szerint azonban a lakóteleppel semmi baj sincs. Így sem útfelújítást, sem infrastruktúra-fejlesztést, sem szanálást nem terveznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.