Visszavont rezsicsökkentés: több tízezerbe kerülhet az „ingyenes” kéményvizsgálat

Egyre több kazánnal fűtő családnak kerülhet majd akár több tízezer forintba is az eddig ingyenes kéményvizsgálat.

Illés József
2017. 07. 13. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg korábban Németh Szilárd rezsibiztos azt állította, hogy a rezsicsökkentés kerékkötői – egyebek között – a kéményseprők, most az a veszély fenyeget, hogy kiveszik az ellenőrzések egy részét a szakma kezéből, így újra fizetőssé válhat a kéményseprés a lakosság számára. Lapunk szerette volna megtudni a politikustól, hogy mit szól a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezett rendeletmódosításához, amely lényegében szembemegy a rezsicsökkentéssel, ám lapzártánkig nem értük utol. A kormányzat ugyanis arra készül, hogy felülírja az úgynevezett kéményseprési törvényt, s ezzel a gázszerelők kezébe adja egyes, gázzal működő, úgynevezett kondenzációs kazánok füstelvezetőinek ellenőrzését – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba elmondta: a döntéssel újabb csapást mérne a kormány a kéményseprési iparágra, és évi tízmilliárd forintos nagyságrendű piachoz juttatna bizonyos üzleti köröket. A tervezett módosítás ma még a kazánnal fűtő háztartások hozzávetőleg negyven százalékát érintheti. Később azonban egyre nő a „fizetős ügyfelek” köre, mivel tavaly július óta már csak kondenzációs kazánt lehet beépíteni a régiek helyére.

Vámos Csaba megjegyezte: tavaly július óta ingyen vizsgálták a lakossági füstelvezetőket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei vagy a magán-kéményseprőcégek a kétévente kötelező kéményellenőrzésekkor. A későbbiekben azonban több tízezer, akár 20-30 ezer forintot is elkérhetnek majd a gázszerelők a kazánokhoz tanúsítvánnyal igazoltan tartozó elvezetők évi rendszeres ellenőrzéséért, mind a lakossági, mind a céges ügyfelektől. Ez pedig aligha áll összhangban a kormányzat által hangoztatott „rezsiharccal”, illetve a „rezsicsökkentés megvédésével” – tette hozzá a szakember.

Kiemelte: a minisztériumi rendelet módosításához csak kormánydöntésre van szükség, a jogszabály-változtatáshoz nem kell parlamenti jóváhagyás. Így az új rendelkezés a kormányzat akarata szerint akár heteken belül életbe léphet.

Leikauf Tibor, a Magyar Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke lapunknak korábban elmondta: a kormány az európai előírásokkal ellentétes, értelmetlen és végrehajthatatlan szabályozást szándékozik bevezetni. Az uniós jogi normák szerint ugyanis az égéstermék-elvezetők a kéményhez tartoznak, így azokat egyértelműen a kéményseprőknek kell megvizsgálniuk, amikor a teljes elvezetőrendszert ellenőrzik.

Annak pedig nincs értelme, hogy az egyes füstelvezetők között különbséget tegyenek a törvényalkotók attól függően, hogy melyik gyártó készítette, és melyik milyen tanúsítványt adott a terméke mellé. Emellett a különböző gyártmányokat diszkrimináló előírás nem lesz végrehajtható, mivel a kéményseprő képtelen lesz megállapítani, hogy az adott lakásban éppen melyik gyártó termékével áll szemben, és hogy az elvezető valóban az utolsó csavarig azonos-e a tulajdonos által felmutatott dokumentumokban szereplő rendszerrel. A szakembereknek amúgy is az elvezetők rendeltetésszerű működését, például a megfelelő tömítettséget kell vizsgálniuk, nem a gyártó kilétét.

A szövetség elnöke hangsúlyozta: miután az ilyen rendszerek ellenőrzését a kéményseprési törvény szabályozza, azt nem írhatja felül alacsonyabb szintű jogszabály, vagyis egy rendelethez tartozó szabályzat. Ám ez alól úgy igyekszik kibújni „a változást erőltető érdekcsoport”, hogy új kifejezést alkotott: az égéstermék-elvezetőket átneveznék égéstermék-vezetőknek. Azt remélik, hogy ezáltal bizonyos füstelvezetőket ki tudnak vonni a kéményseprési törvény hatálya alól, s azok működtetésének szabályozása átkerülhet az egyik nemzetgazdasági minisztériumi rendelethez tartozó úgynevezett műszaki biztonsági szabályzat hatáskörébe, amelynek módosítását tervezik.

Vámos Csaba szerint a szabályok megváltoztatása után megtörténhet, hogy egy „kormányközeli üzleti körökhöz tartozó” kazángyártó füstelvezetőt vásárol a készülékéhez egy másik gyártól, ellátja a saját emblémájával, majd tanúsítványt ad ki arról, hogy az elvezető a gyártmánya tartozéka. Ezután pedig az elvezetőt már csak a vele szerződésben lévő gázszerelők ellenőrizhetik, akik bármekkora összeget elkérhetnek a vizsgálatért az ügyfelektől. Különösen akkor, ha a gyártó kiköti, hogy készülékét csak a „saját” szakembere szervizelheti. – Így lesz az ingyenes szolgáltatásból hatalmas üzlet a családok kárára – fűzte hozzá a szakszervezeti vezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.