Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Magyar bíró dobta vissza a hitelkárosultak ügyét Strasbourgban

Paczolay Péter nem engedte tovább a Nem adom a házamat! mozgalom beadványát az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Hajdú Péter
2018. 03. 10. 16:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemi vizsgálatra sem méltatta a Nem adom a házamat! devizakárosult-mozgalom vezetőjének, Póka Lászlónak az Emberi Jogok Európai Bíróságára beadott kérvényét Paczolay Péter, a szervezet tavaly megválasztott magyar bírája. Azért nem találta tárgyalásra alkalmasnak a beadványt, mert úgy ítélte meg, a kérelmező nem merítette ki a magyarországi jogorvoslati lehetőségeket.

– Tévedésben van Paczolay Péter, ugyanis az ügyben megjártuk az összes hazai jogorvoslati fórumot – nyilatkozta lapunknak Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, akit Póka László bízott meg a képviselettel. Az ügy lényege, hogy 2015 májusában a Nem adom a házamat mozgalom a Számolj el a kifosztóddal! 2015 című, nem betiltott demonstráción tiltakozott a devizahitelesek kifosztása ellen a budapesti Széchenyi téren. Majd petíciót szerettek volna átadni Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Erre azonban nem került sor, mert az előzetes egyeztetés ellenére sem a házelnök, sem a sajtóosztály nem vette át a petíciót. A devizahitelesek százezreinek semmibevételén felháborodott tüntetők ezt követően – miután közölték a rendezvényt biztosító rendőrökkel, hogy spontán tüntetést szerveznek – átvonultak a József Attila utca elejére, s a zebrán ülősztrájkba kezdtek. A jog szerint ugyanakkor – érvelt Gaudi-Nagy –

az előre be nem jelentett, de békés tüntetés nem oszlatható fel, ha a közlekedés másként megoldható. Itt is erről volt szó.

A jogvédő elmondta, a rendőrség a spontán tüntetés miatt a gyülekezési joggal való visszaélés miatt tévesen pénzbírsággal sújtotta Póka Lászlót és egy másik résztvevőt. A döntéssel szemben fellebbeztek, de azt a rendőrség elsőfokú határozatában visszautasította. Majd ismét fellebbezett a két tüntető, de ezt a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős határozatával elutasította. Ám nem nyugodtak bele az elutasításba, és az Alkotmánybírósághoz fordultak, mondván, sérti az alaptörvényt az ítélet.

A taláros testület azonban az alkotmányjogi panaszt visszautasította. Ezt követően keresték meg beadványukkal a tüntetők a strasbourgi bírói fórumot.

– Vagyis világos, hogy minden hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítettünk, ezért is tartom sajnálatosnak, hogy éppen a magyar bíró utasította vissza kérelmünket ilyen nyilvánvalóan hibás érveléssel – tette hozzá Gaudi-Nagy Tamás. Az ügyvéd kifejezetten sértőnek és elkeserítőnek nevezte azt a kettős mércét, amit a hazai hatóságok alkalmaznak. Míg ugyanis baloldali és liberális tüntetéseknél a hatóságok sok esetben nem lépnek fel, addig a nemzeti radikálisok, illetve a banki károsultak teljesen jogos felháborodással tartott demonstrációinál típusosan sokkal szigorúbbak a hatóságok.

Kérdésünkre a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője azt is elmondta, hogy a mostani visszautasítás sajnos végleges,

az ügy még egyszer nem vihető az emberi jogi bíróság elé, ezért különösen fájó a mostani döntés.

– A korábbi gyakorlat azonban még rosszabb volt, amikor indokolás nélkül, futószalagon születtek az elutasítások. Ez esetben viszont legalább azt tudjuk, hogy mire hivatkozva utasították vissza kérelmünket. De így is bosszantó a döntés, mert egyértelműen bírói tévedésről van szó. Most már valóban kimerítettük az összes jogi lehetőséget – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.