Gyengébb eredményt várnak az autógyártók

A szakmai képviselet immár arra számít, hogy tavalyhoz képest ebben az évben egy százalékkal, valamivel több mint 15 millióra csökken a forgalomba helyezett új személyautók száma.

Magyar Nemzet
2019. 06. 28. 15:42
An employee checks Citroen C5 car components at a factory in Wuhan
Már tavaly is csökkent világszerte az előállított járművek száma Fotó: Stringer Shanghai Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggódik az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), amely rontotta idei értékesítési előrejelzését – ennek oka a gazdasági növekedés lassulása és Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnése (brexit) miatti üzleti aggodalmak. A szakmai képviselet immár arra számít, hogy tavalyhoz képest ebben az évben egy százalékkal, valamivel több mint 15 millióra csökken a forgalomba helyezett új személyautók száma. Eddig egyszázalékos növekedést várt az ACEA.

„Magától értetődik, hogy a brexitből következő bármilyen további akadály, költség vagy késlekedés komoly veszélyt jelent a munkahelyekre és a növekedésre az autógyártó ágazatban” – idézi az MTI Erik Jonnaertet, a szervezet elnökét, hozzátéve, hogy a brexitből fakadó bizonytalanságok és a változékony makroökonómiai feltételek mellett az enyhe csökkenés a piac természetes stabilizálódását is jelenti.

Már tavaly is csökkent világszerte az előállított járművek száma
Fotó: Reuters

Az ACEA tegnap közzétette legfrissebb évkönyvét is, amely egyebek között a legfrissebb foglalkoztatottsági, termelési, üzembe helyezési, innovációs és biztonsági adatokat tartalmazza. Eszerint Európában 2017-ben mintegy 13,8 millió embert foglalkoztatott az autóipar, a teljes uniós foglalkoztatotti létszám 6,1 százalékát. Tavaly 19 EU-tagállamban, 229 autógyártó vagy -összeszerelő üzemben 19,2 millió gépjárművet készítettek el, ebből közel 6,1 milliót exportáltak, 84,4 milliárd eurós kereskedelmi többletet generálva.

A járműgyártás volumene tavaly globálisan 0,6 százalékkal, az unión belül pedig 0,2 százalékkal csökkent. Az üzembe helyezett járművek száma szerte a világban 0,4 százalékkal 97,24 millióra süllyedt, ezen belül az EU-ban 17,6 millió járművet helyeztek forgalomba. Az adatok szerint az Európai Unió útjain mintegy 308 millió gépjármű közlekedett tavaly, ebből 268 millió volt személyautó. A járművekre kivetett adókból csak a keleti bővítés 2004-es első köre előtti Európai Unió 15 tagállamában 428 milliárd euró bevétel keletkezett, ez több mint két és félszerese a teljes uniós költségvetés összegének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.