Új erőre kapott tegnap a forint

Horváth Éva
2019. 09. 05. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több olyan hír is érkezett tegnap a nagyvilágból, amelyek jót tettek a napok óta gyengélkedő magyar fizetőeszköz árfolyamának. A brexit halasztásával kapcsolatos döntés, a pozitív kilátásokkal kecsegtető olasz kormányalakítás, de még a hongkongi kiadatási törvény visszavonása is erősítette a feltörekvő piaci devizákat, így a forintot. Az elmúlt időszakban még a 332-es eurószintet is elérő hazai deviza gyengülési hulláma megállt, miután a korábbiaknál kedvezőbbre váltott külpiaci hangulatban egyre több befektető kezdett el érdeklődni a forint vétele iránt, s a 330-as lélektani határ alatt már egyre többen vették is a magyar devizát. E folyamat tegnap délelőtt ugrásszerű forinterősödést indukált: az euró ára 328,4-ig, a dolláré 298-ig esett.

Christine Lagarde, a november elsejétől az Európai Központi Bank (EKB) elnöki székét elfoglalni készülő nemzetközi szakember délutáni beszéde pedig még egy lapáttal rátett a már délelőtt fokozódó jó nemzetközi hangulatra. Az első női EKB-vezetőként beiktatására készülő, jogász végzettségű volt francia miniszter, IMF-vezérigazgató az Európai Parlament gazdasági bizottságának tegnapi meghallgatásán védelmébe vette az eddigi monetáris politika számos elemét: köztük a rekordalacsony kamatokat és a pénzügyi válság alatti rendkívüli ösztönző intézkedéseket, így például a fedezett kötvényvásárlási programhoz hasonló új eszközöket. Lagarde úgy vélekedett, hogy az euróövezet országainak többet kellene fordítaniuk a gazdasági növekedés serkentésére, amennyiben ez módjukban áll a költségvetési szabályok megsértése nélkül.

Fotó: Reuters

Az elnökjelölt szavaira gyengülni kezdett a dollár a közös európai fizetőeszközzel szemben: az euró/dollár átlépte az 1,10-es szintet felfelé, azaz tegnap reggel óta csaknem öt egységgel esett a zöldhasú ára. Ez pedig jót tett a forintnak is, amelynek árfolyammozgása általában az euróét követi. Még akkor is, ha a délután második felére kissé veszített délelőtti erejéből a magyar deviza, az árfolyam ismét a 329-es euró- és a 299-hez közeli dollárszintre állt be.

Az uniós deviza azonban tartósabban az 1,10-es szint felett stabilizálódott az amerikai fizetőeszközzel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.