Az önkormányzatok segítségét kérik a dísznövény-termesztők

Magyar Nemzet
2020. 03. 30. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levéllel fordult az önkormányzatok, a piacüzemeltetők és a lakosság felé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. A levél apropója, hogy az elmúlt hetekben a koronavírus járvány miatt komoly veszteségek értéke a hazai dísznövényágazatot. Míg az élelmiszerek iránti kereslet megugrott, a virágok és növények forgalma drasztikusan csökkent. A világjárvány ráadásul épp az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érinti, az elmaradt bevétel pedig – a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan – később nem pótolható. Mindez súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, a kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket. A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a vágottvirág-termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik a bevétel-kiesésüket.

A veszteségek csökkentése érdekében a dísznövényágazat szereplői és az agrárkamara arra kérik az önkormányzatokat, hogy ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket és ne zárják be a piacaikat.

– A piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékértékesítésben, mint valaha. Kérjük, ne korlátozzák a dísznövények, vágott virágok, egynyári palánták, a helyi élelmiszerek forgalmazását, segítsék ezzel is a településük, térségük virágkertészeit, termelőit, élelmiszer-előállítóit – olvasható a nyílt levélben.

A lakosságot pedig arra buzdítják, hogy vásároljanak minél több virágot, dísznövényt és helyi kistermelői árut.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.