Lassú felkapaszkodás a turizmusban

Egyelőre még a koronavírus-járvány időszakához közeli forgalomról jelennek meg statisztikák a hazai turizmusról, ami lényegé­ben a nullához közeli szintet jelez még, és különösen a tavalyi rekordévhez viszonyítva fest sötét helyzetképet. Ezzel együtt májusban már megindultak a magyarok a belföldi pihenőhelyekre, ami hozott némi bevételt a szolgáltatóknak.

2020. 07. 08. 11:54
null
Szokatlan tavaszi pillanatkép Budapesten: szinte teljesen üres a máskor zsúfolt Szent István tér Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban már enyhítettek a kijárási korlátozások szabályain, ennek ellenére csak lassan áll helyre a nyár során a szálláspiac, amely leginkább a külföldi vendégek hiányát szenvedi meg. A koronavírus okozta járvány következtében lebénult magyarországi piacon a külföldi turisták vendégéjszakái jócskán elmaradtak az előző évi forgalomtól május során, a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, illetve a közösségi szálláshelyeken az idei veszteség 98 százalékra ugrott a vizsgált hónapban.

Ezzel együtt nem meglepő a Központi Statisztikai Hivatal legújabb jelentése az ötödik hónap utasforgalmáról, ami azt is mutatja, hogy az áprilisi majdnem teljes veszteség után májusban némiképp már megindultak a magyarok a vidéki Magyarországra, ami azóta tovább fokozódott belföldön. Ezzel együtt sem szívderítő a késő tavasszal mért eredmény, amikor a hazai vendégek 86 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a különböző szálláshelyeken, de legalább már följebb húzták a térdre rogyott piac mutatóit a nyár elejére.

Olyannyira megérezték a szolgáltatók a járványidőszakot, hogy ötödüknél semmilyen forgalom nem volt, ezért a bevételeik szinte teljes egészében elmaradtak. Májusban mindössze négyezer külföldi vendéget számoltak a belföldi turizmusban, főképp a hotelekben – az általuk eltöltött éjszakák száma Budapesten és a Balaton-régióban az előző év májusi eredményének az egy százalékát sem érte el. A belföldi szállóvendégek körében főként a panziók, kempingek tartották magukat, míg a közösségi szálláshelyeken és a szállodákban erőteljesebb volt esetükben a visszaesés – összesen 75 ezer magyar fordult meg a vidéki turizmusban a korlátozások enyhítésének időszakában, ami több, mint a megelőző hetekben volt.

Nem mutatnak túl jól az eddigi éves eredmények sem. Januártól májusig körülbelül fele annyi vendéget jegyeztek a hazai szállásadók, mint az előző évben, akik a szolgáltatásért cserébe mintegy 83 milliárd forintot hagytak a recepció­kon, ami ugyancsak nagyjából a felét jelenti az előző évi bevételeknek ebben az időszakban.

Szokatlan tavaszi pillanatkép Budapesten: szinte teljesen üres a máskor zsúfolt Szent István tér
Fotó: Bach Máté

A kormány ezzel együtt továbbra is elkötelezetten támogatja a turizmus talpra állását. Tegnap azt közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy már elérhető az a pályázat, amellyel akár egymillió forint támogatást kaphatnak a vidéken élő idegenvezetők, az összeget még az idén kiutalja a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. Az augusztus 7-ig elérhető támogatási pályázat keretösszege 300 millió forint, és azt a célt szolgálja, hogy a vidéki idegenvezetők, különleges programokat ajánlva, hozzájárulhassanak a belföldi forgalom élénkítéséhez. Az ügynökség mindent megtesz azért, hogy a szakemberek a pályán maradjanak, ezért is hirdette meg a pályázatot – jelezték.

A felhívásra jelentkezhet minden vidéki, idegenvezetői igazolvánnyal rendelkező természetes személy, egyéni vállalkozó és idegenvezetésre jogosult jogi személyiséggel rendelkező szervezet, aki, illetve amely a múlt évben idegenvezető tevékenységet folytatott Magyarországon, és jelenleg is fenntartja tevékenységét. Az is pályázhat, aki a koronavírus-járvány miatt ez év márciusa óta felfüggesztette a tevékenységét, de egy idegenvezető csak egyszer veheti igénybe a vissza nem térítendő támogatást.

A felhívásra jelentkezőknek a vidéki Magyarország valamely turisztikai szempontból értékelhető attrakciójáról fényképes mellékleteket tartalmazó szöveges pályázatot kell beadniuk, amely a jövőben az MTÜ értéktárát gazdagítja. A részletekről a Kisfaludyprogram.hu weboldalon lehet olvasni, illetve a nagyvárosok Tourinform-irodáiban kialakított Kisfaludy-pontokon: Egerben, Esztergomban, Győrben, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Hollókőn, Kaposváron, Kiskunmajsán, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Vásárosnaményban és Veszprémben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.