Körvonalazódik, kinek járhat támogatás az új gazdasági csomagból

Szeptember közepére elkészül az új, átfogó gazdaságvédelmi, egyéb gazdasági intézkedéseket is tartalmazó csomag. Ennek részletei ugyan még nem ismertek, de az már látszik, hogy a munkahelyek és a vállalkozások segítésére célzottabb, ágazatonként és területenként egyedi intézkedések is várhatók – tudta meg a Magyar Nemzet. Több támogatás juthat azoknak a szereplőknek, amelyek a vártnál nehezebben tudnak talpra állni.

Nagy Kristóf
2020. 09. 02. 19:44
null
Győr, 2020. április 28. Dolgozó a koronavírus ellen védő műanyag lapot helyez egy autó csomagtere és utastere közé, mielőtt berakja a pótkereket az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria járműgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a járműszereldében. Első lépésben egy műszakban kétezer járműgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A járműszereldében műszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következő hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember közepén ismerteti a kormány az újabb gazdaságvédelmi, gazdaságélénkítési intézkedéseket tartalmazó csomagot – hangzott el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén. A Magyar Nemzet úgy tudja, a legfontosabb lépésekről a munkaadói és munkavállalói képviseletekkel is egyeztet a későbbiekben a kormány, ám a készülő gazdasági csomagról egyelőre nem derültek ki részletek. Az állami támogatás maradhat.

Eldőlni látszik, marad-e a támogatás

Várhatóan a csomag részeként új típusú munkahelyvédelmi támogatások válthatják az augusztus végével lejáró, rövidített munkaidőhöz kapcsolódó munkahelyvédelmi bértámogatásokat.

Egyes ágazatokban nélkülözhetetlen a további támogatás
Fotó: Bach Máté

A kormány már korábban kijelentette, ebben a formában nem tervezik meghosszabbítani a támogatásokat, de más konstrukciókra szükség lehet. Ahogy arról már beszámoltunk, mind a szakszervezetek, mind a munkáltatói képviseletek régóta hangsúlyozzák, hogy

szükség van az állami szerepvállalás meghosszabbítására, mivel a válság még nem múlt el, és a járvány jelentette bizonytalanság sem csökkent.

A javaslatok szerint a munkahelyek megvédését célzó egységes, a versenyszektor minden jogosult szereplőjének azonos feltételekkel adható bértámogatást ágazat- és területspecifikus konstrukciók válthatják fel. A munkaadói és munkáltatói képviseletek a következő időszakban fogalmazzák meg javaslataikat, a kormány pedig nyitott az egyeztetésekre.

A javaslatok között szerepelhetnek a munkaadóknak járó adó- és járulékkönnyítések, foglalkoztatást támogató ösztönző lépések.

Újat hoz az őszi csomag

Fontos különbség a tavasszal elfogadott gazdaságvédelmi csomaghoz képest, hogy a támogatások bizonyos része már nem egységesen járhat. Azok az ágazatok kaphatnak nagyobb segítséget, amelyeknek a korábbi leállások miatt még nem sikerült talpra állniuk.

Több területen a vártnál lassabb lesz a visszarendeződés
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ennek oka lehet, hogy a nemzetközi piaci folyamatok miatt a vártnál lassabb a visszarendeződés, vagy újabb korlátozásokra van szükség, emiatt nélkülözhetetlen az újabb segítség, például a turizmusban.

Orbán Viktor Átfogó javaslatot vár

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus második felében jelentette be, hogy a kormány a gazdaság növekedését támogató, két évre szóló új tervet készít. A miniszterelnök azt kérte a kormánytól és a gazdaság szereplőitől, hogy

az összes korábbi javaslatot fésüljék egybe, és szeptember közepére legyen logikus, sok-sok tucatnyi intézkedést is tartalmazó növekedési terv.

A kormányfő akkor arról beszélt, hogy a járvány megjelenését követően a munkahelyek megvédése vált az elsődleges feladattá, és továbbra is ez a cél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.