időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Mibe érdemes befektetni a következő esztendőben?

Horváth Éva
2020.12.22. 18:32
Mibe érdemes befektetni a következő esztendőben?

A piaci szakértők 2021-re befektetésként a kötvényeket részesítik előnyben a részvényekkel és más kockázatosabb eszközökkel szemben, de a vakcinákkal kapcsolatos hírek hatására mintha kissé optimistábbak lennének. A makrogazdasági és a világpolitikai események azonban a pandémia idején, ezért jövőre is meghatározóak maradnak.

A világméretű koronavírus-járvány okozta talpra állás „könnyebbik” szakaszán már valószínűleg túl vagyunk. A 2020-as események azonban a 2021-es kilátásokra is óhatatlanul rányomják a bélyegüket – állapítja meg a Fidelity International globális makrogazdasági elemzéssel foglalkozó csapata, akik szerint 2021-ben három fő tényező határozza majd meg a befektetési környezetet. Egyrészt az ideinél kiemeltebb szerepet kapnak a költségvetési politikák, főként abból a szempontból, hogy mennyire tudják majd kiegészíteni a kamatmódosítással várhatóan továbbra is kiváró, támogató monetáris politikákat. Másrészt kulcskérdés marad az infláció alakulása is.

Még mindig nem tudni, emelkedik-e majd a pénzromlás átlagos üteme 2021-ben, és ha igen, mennyivel. Harmadrészt pedig önmagában meghatározó lesz, hogyan alakul jövőre az Egyesült Államokban az új elnöki terminus – hívja fel a figyelmet a Fidelity.

Újdonság továbbá, hogy a búcsúzó esztendő jövőre átnyúló gazdasági hatásai mellett egyre nagyobb jelentőséggel bíró adottság a prognózisokban a kritikus fenntarthatóság. Az ehhez kapcsolódó tényezők a befektetési kockázatok mind fontosabb részét alkotják – fogalmaznak az elemzők. Ezek hatására a Fidelity modelljeiben például már a hőmérséklet alakulását is figyelembe veszik, hogy pontosabban megértsék, miként hathatnak a különböző klímaváltozási forgatókönyvek a piacokra és a kockázatokra.

A következő időszak befektetéseivel kapcsolatban az elemzők továbbra is azt ajánlják, hogy mindenki igyekezzen megtalálni az óvatosság, valamint a részvények és kötvények kapcsán kínálkozó kockázatosabb lehetőségek közötti egyensúlyt.

A szakértők 2021-re általában a kötvényeket részesítik előnyben a részvényekkel és más kockázatosabb eszközökkel szemben, de a vakcinákkal kapcsolatos hírek hatására az év vége felé kissé optimistábbak lettek.

A részvénypiacok esetében ugyanakkor érdemes szem előtt tartani azt, hogy bár általánosságban lassabb gazdasági növekedésre készülhetnek az országok, az egyes régiókat és ágazatokat tekintve a kép jóval árnyaltabb lehet. Európában pedig biztos, hogy 2021-ben is fokozottan fennállnak majd politikai fejleményekhez (például a brexithez), a Covid–19 miatti intézkedésekhez és az ezek által a gazdasági adatokra gyakorolt hatásokhoz kapcsolódó kockázatok – figyelmeztet a Fidelity. Hangsúlyozták, hogy emiatt a 2021-es befektetési stratégiák vélhetően a relatív lehetőségek megragadásáról szólnak majd, amikor egyszerre kell jól beárazni a gazdasági és a vírussal kapcsolatos fejleményeket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.