Nem lett rekorderedmény a Richternél, de nem drága a részvény

Közzétette első negyedéves gyorsjelentését a Richter, ami azoknak csalódás, akik rekorderedményt vártak, ugyanakkor a konszolidált adózott eredmény minden idők harmadik legjobb értéke. A részvény fundamentálisan az előző hónapok jelentős árfolyam-növekedése ellenére sem drága.

Fellegi Tamás Péter
2021. 05. 10. 17:32
null
Nem rossz az eredmény a Richternél, csak a váarkozások voltak magasak Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn reggel a tőzsdei kereskedés megindulása előtt számolt be a Richter az idei első negyedév eredményéről. Felfokozott várakozás előzte meg az eseményt, mivel a múlt évben egymást érték a pozitív hírek a társasággal kapcsolatban, amelyek közül a legfontosabb a húzótermék, a cariprazin értékesítésének jóval a várt fölötti növekedése volt. A részvény árfolyama is nagyot emelkedett: a pár évvel korábbi 7200 forintos csúcsot átlépve 9000 forint fölé került, az eredmény közlése előtt 8550 forint körül volt.

Az eredmény végül az elemzői várakozásoktól elmaradóan alakult, de sokat mondó, hogy a cég nyeresége így is minden idők harmadik legjobb negyedéves adata, ennél jobb eredmény csak tavaly az első és a második negyedévben született. A Richter árbevétele csaknem 141 milliárd forint lett a negyedévben, ami minimális csökkenés a múlt év hasonló időszakához képest, miközben elemzők ennél majdnem öt százalékkal többet vártak. Lényegesen magasabb árbevételt ugyanakkor eddig csak egyszer produkált a cég, mégpedig a tavalyi negyedik negyedévben, akkor 150 milliárd forint fölött volt az összeg.

A számok értékelésekor mindenképpen figyelembe kell venni az árfolyamhatásokat, miután a Richter esetében igen nagy az export szerepe. Tavaly az első két negyedévben jelentős forintgyengülés zajlott, ami erősen megemelte a forintban számolt árbevételt, ugyanakkor azóta az euróhoz képesti árfolyam stabilizálódott, a dollárhoz képest pedig erősödött a forint. A rubel gyengélkedése miatt az orosz fizetőeszközhöz képest sokkal, mintegy 12 százalékkal erősebb lett a forint, ami az orosz export esetében értelemszerűen csökkenti az eredményt.

A bevételek között, amint várható volt, továbbra is az Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazott cariprazine hatóanyag hozta a legnagyobb növekedést: 26 százalékkal nőtt a belőle származó bevétel egy év alatt, ráadásul a jelenleg látható folyamatok szerint további jelentős növekedésre van kilátás. Magyarországon ugyanakkor nagymértékben, 13 százalékkal visszaesett a Richter gyógyszer-értékesítése az előző év hasonló időszakához képest, ez viszont az akkori, a járvány kezdetekor jelentkező hirtelen keresletnek köszönhető.

A Richter adózott eredménye 26,9 milliárd forint lett, ami hét százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, de hozzá kell tenni, hogy a tavalyi első negyedévben nagy, egyszeri mérföldkőbevétel volt, míg most nem volt rendkívüli tétel. Ugyanakkor így is minden idők harmadik legjobb negyedéves eredménye a mostani a tavalyi első és második negyedév után.

Nem rossz az eredmény a Richternél, csak a várakozások voltak magasak
Fotó: MTI

A részvény árfolyama kezdetben csökkent a hétfői kereskedésben, de hamar ledolgozta a veszteséget, majd pluszba került. A befektetőknek ezek szerint nem jelentett meglepetést az eredmény, a mostanában vásárló nagyobb alapok vélhetően tisztában vannak azzal, hogy a Richtert elsősorban a Vraylar húzza, amelynek amerikai értékesítése még sokáig növekedhet, ráadásul más néven a hatóanyagot egyre több országban forgalmazzák, így még komoly növekedési potenciál van benne. Ha a cég növekedése sokkal szélesebb alapokon nyugodna, vélhetően az árazás is egész más lenne, most ugyanis egyáltalán nem tekinthető drágának a részvény, annak ellenére, hogy az ára sokat emelkedett, és új történelmi csúcsra került az elmúlt hónapokban. P/E értéke, azaz a részvényár és az egy részvényre jutó eredmény hányadosa 12-13, ami hosszabb távon a gyógyszergyárak esetében átlagosnak mondható, ugyanakkor jelenleg az európai gyártók között viszonylag alacsonynak tekinthető. A további áralakulást vélhetően az fogja elsősorban meghatározni, hogy az utóbbi egy évben látott megtorpanás után folytatódik-e a cég korábban jellemző dinamikus növekedése.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.