Tovább emelkedtek az átlagkeresetek márciusban

A bruttó átlagkereset az információ és kommunikáció szektorban volt a legmagasabb az év első négy hónapjában.

Magyar Nemzet
2021. 05. 28. 9:50
null
Sárvár, 2016. november 11. Dolgozók a Lenovo-Flex gyárban Sárváron 2016. november 11-én. A kínai számítógépgyártó, a Lenovo és stratégiai partnere, a Flex Hungary közös beruházásban több mint félmilliárd forintból bővült az üzem gyártókapacitása, ezzel mintegy 250 új munkahely jött létre. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 435 200 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 289 400 forint volt, mindkettő 8,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A bruttó keresetek a vállalkozások körében nyolc százalékkal, a költségvetésben, az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben, ezt jelentősen meghaladóan – 11 százalékkal – nőttek.

Közfoglalkoztatottak nélkül számolva 445 600 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete márciusban a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 289 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 298 100 forintot ért el. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 397 900 forintra becsülhető, ez 8,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset 8,7 százalékkal nőtt márciusban a múlt év márciusához képest
Fotó: MTI/Varga György

A január–márciusi időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 420 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 430 800 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 279 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 287 600 forintot ért el. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,4, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset kilenc százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

– Márciusban a keresetek az elmúlt hónapokban tapasztaltaknak megfelelően dinamikusan, az infláció felett alakultak – reagált a KSH adataira Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője elmondta: márciusban ismét a közszféra béremelkedése húzta felfelé az átlagbért, amit egyes ágazati béremelések (például az orvosok) okoztak. Az ágazatok esetében a bérfolyamatok eltérően alakultak. Több ágazatban a béremelkedés mértéke alacsony volt, ilyen például a pénzügy-biztosítási ágazat, illetve a közigazgatás, míg az egészségügyben dinamikusan nőttek az átlagbérek. Az alkalmazottak száma az előző hónaphoz képest stagnált, éves alapon emelkedést mutatott, ám a vírus megjelenése előttitől még elmarad. – A következő időszakban a gazdaság újranyitásával a munkaerőhiány ismét megjelenhet, amely felfelé húzhatja majd a béreket, és ez az ágazatok közötti eltérést is csökkentheti – vetítette előre az elemző.

Szintén az év első négy hónapjában:

  • a bruttó átlagkereset az információ és kommunikáció szektorban volt a legmagasabb (727 000 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (251 200 forint).
  • a bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 434 100, a költségvetésben 393 400, a nonprofit szektorban 369 700 forintot ért el, ami 8,5, 12,6, illetve 8,5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések – köztük az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése – hatására a költségvetés bruttó átlagkereset-növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlag növekedését.
  • a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 457 600, a nők esetében 384 000 forintot ért el, ez a férfiaknál kilenc-, a nőknél tízszázalékos növekedést jelent egy év alatt.
  • a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 391 800 forintra becsülhető, ez 9,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.
  • a reálkereset hat százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,2 százalékos növekedése mellett.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.