Sokba kerül a klímaváltozás elleni harc

Szakmai dokumentumban összegzi a Századvég Gazdaságkutató Zrt. az európai zöldmegállapodás kapcsán tett ajánlásait. A dokumentum célja bemutatni azokat a klímapolitikai alapelveket, amelyek érvényesülése szükséges ahhoz, hogy minden tagállam vállalhassa a megvalósítás terheit.

Magyar Nemzet
2021. 06. 03. 16:55
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben az Európai Bizottság komolyan veszi a program címében szereplő megállapodás kifejezést, akkor olyan igazságos és méltányos stratégiát kell javasolnia, ami minden tagállamnak, nem csak az erős keveseknek elfogadható – fogalmaz az európai zöldmegállapodás kapcsán egy tegnap napvilágot látott szakpolitikai dokumentumban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Ebben felidézik: az európai zöldmegállapodás célja, hogy a közösség a globális nagy régiók közül elsőként érje el a klímasemlegességet 2050-re. A klímaváltozás elleni harc várhatóan a mindennapokban is érzékelhető befolyással lesz az európai polgárok életére és jelentős költségeket okoz a tagállamoknak, illetve az érintett piaci szereplőknek.

Az európai zöldmegállapodás célja, hogy az unió a világon elsőként érje el a klímasemlegességet 2050-re. Fotó: Bach Máté

A dokumentum célja bemutatni azokat a klímapolitikai alapelveket, amelyek érvényesülése szükséges ahhoz, hogy minden tagállam vállalhassa a megvalósítás terheit és a közösség elérhesse ambiciózus céljait – írja a Századvég. A négy szekcióból álló dokumentum első része az unió globális károsanyag-kibocsátási és várható kitettségi pozícióját mutatja be a többi nagy régióhoz képest. A szerzők itt felhívják a figyelmet arra, hogy az unió klímapolitikáját racionálisan, mérsékelt globális felelősségének és kitettségének szem előtt tartásával kell kialakítani úgy, hogy az ne okozza polgárai életminőségének csökkenését.

A második szekció a klímaváltozás elleni harc finanszírozási szabályaira fókuszál. A költségek allokálásának szempontjából a jövőbeli stratégiának két sarkalatos kérdésre kell választ adnia: egyrészt hogy mi alapján határozza meg a közös finanszírozási mechanizmus tagállami be- és kifizetési arányait, másrészt hogy a szabályozási környezet alakításával miként biztosítja az egyes szektorok közötti méltányos teherviselést. A közös alap a Századvég elemzői szerint úgy lehet igazságos és motiváló, ha a befizetéseket a tagállami kumulált szennyezések arányában, a kifizetéseket pedig a historikus károsanyagkibocsátás-csökkentési teljesítmény alapján határozzák meg. A szektorok arányos és méltányos teherviselése pedig számos esetben csak hatósági beavatkozás útján érhető el, ezért a tagállamok piacszabályozási képességének csökkentése – a szuverenitási aggályokon túl – ellehetetleníti a méltányos költségallokációt.

A harmadik szekció rámutat, hogy a piacszabályozáson túli egyéb tagállami jogkörök szűkítése további korlátja lehet a hatékony európai klímapolitikának. Mivel az ideális enyhítési és adaptációs stratégiák tagállamonként eltérők, ezért nem lehet azokat közösségi szinten standardizálni – vélik a szerzők. A klímaváltozás elleni harcban várhatóan nagy, de tagállamonként különböző szerepe lesz a technológiának, ezért az Európai Bizottságnak nem szabad egy-egy megoldást támogatnia vagy tiltania, hanem hagynia kell az adott tagállam tulajdonságaihoz legjobban illeszkedő, legalacsonyabb károsanyag-kibocsátású és legolcsóbb eszközök érvényesülését.

A negyedik szekció az öt alapelvet foglalja össze, ami az előző három szekció tanulságaiból következik, és amelyek érvényesülése a hatékony európai klímapolitika feltétele.

Ezek az alapelvek:

  • a racionalitás elve
  • a szennyező fizet elve
  • a méltányosság elve
  • a szuverenitás elve
  • a technológiasemlegesség elve
  • A pontokat a nemzetközi tárgyalások során a magyar döntéshozóknak érdemes érvényesíteniük, a nemzetközi döntéshozóknak pedig ismerniük annak érdekében, hogy az Európai Unió képes legyen megvalósítani ambiciózus klímavédelmi célkitűzéseit – szögezik le a dokumentum készítői.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.