Az újranyitás után is népszerű az elektronikus fizetés

A forgalom dinamikus bővülése a második negyedévben is folytatódott az OTP Banknál, meghaladta a húsz százalékot, és ezzel párhuzamosan emelkedett az átlagos tranzakcióösszeg is.

Horváth Éva
2021. 08. 28. 18:07
20200117 Tatabánya Illusztráció Fizetés mobillal, készpénzmentes fizetés Magyarországon ugyan még az átlag alatt van, de hazánkban is terjed a készpénzmentes fizetési megoldás. Középpontban az okos telefonok, valamint az okos órák Fotó: Hagymási Bence HB Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra Fotó: Hagymási Bence
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásával nemhogy csökkent volna, hanem tovább növekedett a kártyaelfogadói forgalom, a tranzakciók száma és az átlagos tranzakcióösszeg is – állapította meg az OTP Bank friss elemzésében a június végi adatai alapján.  Ehhez hozzájárulhatott az a jogszabályváltozás is – utal rá a hitelintézet –, amelynek értelmében 

2021. január 1-jétől kezdődően minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kellett az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére.

 

Ám sok kisvállalkozás – éppen a korlátozások miatt – év elején még szüneteltette a működését, vagy egyébként is szezonálisan üzemeltette a cégét, ezért csak később, év közben tette lehetővé az elektronikus fizetést.

 

– Már az elektronikus fizetés lehetőségét kötelezővé tevő jogszabályváltozás kihirdetésekor felkészültünk a kereskedők fokozott érdeklődésre. A korábbinál lényegesen több termináligénylés miatt ugyan előfordulhattak kisebb késések, de minden esetben igyekeztünk kielégíteni a hirtelen jelentkező keresletet – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank kártyaelfogadás-szolgáltatás és ATM menedzsmentvezetője. Jelezve, hogy továbbra is több megoldást kínálnak azoknak a kereskedőknek és szolgáltatóknak, akik még keresik a megfelelő módszert az elektronikus fizetés biztosítására.

 

Az OTP Bank már az elektronikus fizetés lehetőségét kötelezővé tevő jogszabályváltozás kihirdetésekor felkészült  a kereskedők fokozott érdeklődésre Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Az újranyitást követően megélénkült a kiskereskedelmi forgalom és az elektronikus fizetési megoldások iránt is megnőtt a kereslet. Az első negyedévben a forgalom volumenében 12 százalékos, míg a tranzakciók számában 3 százalékos növekedés történt az OTP Bank termináljain. A forgalom dinamikus bővülése a második negyedévben is folytatódott, meghaladta a 20 százalékot, és ezzel párhuzamosan emelkedett az átlagos tranzakcióösszeg is – foglalta össze a hitelintézet a legfontosabb statisztikai adatokat. Ha a kihelyezett terminálok számát vizsgáljuk, elmondható, hogy a tavalyi év első feléhez képest az idei első fél évben 10,5 százalékkal emelkedett az OTP Bank által kihelyezett POS-terminálok száma. 

 

A bank szakértői arra számítanak, hogy a következő időszakban fokozatosan, enyhén csökken majd az internetes vásárlások részaránya, de a személyes fizetések száma és azok értéke emelkedni fog, főleg az olyan járványnak kitett szektorokban, mint a turizmus vagy a vendéglátás. Tavaly szeptember óta az OTP ügyfelei elérhetik a SimpleBusiness alkalmazást, amelynek segítségével a kártyaelfogadás és az azonnali átutalás POS-terminál telepítése nélkül is lehetségessé vált. A szolgáltatáshoz kapcsolódó szerződések felét tavaly decemberben kötötték, de továbbra is nagy az érdeklődés a megoldás iránt. A 30 millió forint feletti éves árbevételű és kafetériakártyát is elfogadó vállalkozásoknak az OTP-csoport a POS-terminál igénylését, míg az alacsonyabb forgalmú cégek számára a SimpleBusiness mobilalkalmazás használatát javasolja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.