Élénk járvány utáni forgalom

Erősödő hitelkeresletről és növekvő új folyósításokról, a pandémia harmadik hullámát követően fellendülő forgalomról és tranzakciószámról, valamint a gazdaságélénkítő programok iránti kiemelt érdeklődésről számol be az MKB-csoport az idei második negyedéves gyorsjelentésében. Arra is kitérnek, hogy az integrációs feladatok, üzleti fejlesztések és a törvényi megfelelési projektek hozzájárultak a költségek növekedéséhez.

Horváth Éva
2021. 08. 26. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
A hitelintézet folyamatos, aktív részvétele a válsághoz kapcsolódó gazdaságélénkítő programokban sokat lendített a vállalati hitelek növekedésén   Fotó: Jászai Csaba

Az MKB-csoport 11,6 milliárd forintos korrigált, konszolidált adózás utáni eredménnyel zárta az idei második negyedévet, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel és az első negyedéves 28,9 milliárdos nyereséggel – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tegnap közzétett gyorsjelentésből. A nemzetközi számviteli sztenderdek alapján készült kimutatás szerint 2021 első felében a konszolidált adózás utáni eredmény megközelítette a 40,6 milliárd forintot, ami több mint ötszöröse az egy évvel korábbi 7,2 milliárd forintnak.

Az MKB-csoport mérlegfőösszege a második negyedév végén megközelítette a 3035 milliárd forintos szintet, ami 1,3 százalékkal magasabb az előző negyedévhez képest, illetve 37,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az ügyfélbetétek mennyisége a második negyedévben átlépte az 1840 milliárd forintot, ami 1,3 százalékos növekedés a január–márciusi időszakhoz képest. 

A bruttó hitelállomány április–júniusban 4,2 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest, és elérte az 1184 milliárd forintot.

A nettó kamateredmény 49,5 százalékkal, a nettó jutalékeredmény 3,2 százalékkal bővült az első fél évben a korábbi év azonos időszakához mérten. A saját tőke 235,3 milliárd forintra nőtt az első negyedév végi 226,2 milliárd forintról. A tőkemegfelelési mutató 17,8 százalékos volt, míg az MKB-csoport 2021. első félévi korrigált eszközarányos nyeresége (ROA) 36,2 százalékot ért el, jellemzően a vállalati ügyfeleknek köszönhetően.
   
Ginzer Ildikó, a bank üzleti és általános vezérigazgató-helyettese a jelentésről szóló sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet a költség-bevételi arány kedvező alakulására, amely mutató 36 százalékon állt az első fél évben, szemben az előző év azonos időszakának 73,5 százalékával. A távirati iroda tudósítása szerint a szakember megjegyezte: a részvételi arány a moratóriumban csak kismértékben változott a második negyedévben, az adósok 53,1 százaléka vette igénybe a védőhálót. A moratórium alatt álló hitelek volumene ugyanakkor jelentősen, húsz százalékkal esett vissza.

A vezérigazgató-helyettes továbbá arról is beszélt, hogy 

a gépjármű-finanszírozási üzletág kiemelkedően sikeres volt az első negyedév után a második negyedévben is,

amikor a folyósítások rekordszintet értek el, meghaladták a 122 milliárd forintot.
   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.