Európai siker az azonnali fizetések rendszere

Az embereknek olyan elektronikus fizetési alternatívákra van szükségük, amelyek a megszokott készpénzhez hasonlóan ügyfélbarátok, kényelmesek és jól használhatók – állapították meg tegnap a jegybank szakemberei a nemzeti fizetőeszköz fejlődéséről szóló kerekasztal-beszélgetésen. Míg a hazai fizetési szokásokat konzervatív, óvatos felfogás jellemzi, a másfél éve működő azonnali fizetések rendszere európai szinten egyedülállóan sikeres.

Horváth Éva
2021. 08. 30. 21:05
Kamatemelési ciklus kezdődött Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több ország központi bankja vizsgálja a nemzeti digitális jegybankpénz bevezetésének és használatának lehetőségét, miközben az emberek jelentős része – főleg Magyarországon – ma is ragaszkodik a hagyományos készpénzhez. Ugyanakkor gombamód szaporodnak a fintech és a bigtech cégek szolgáltatásai, amelyek igénybevételekor természetes, hogy elektronikusan fizetünk, pedig a rendszerük gyakran túlságosan zárt és öntörvényű – állapították meg hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) A nemzeti fizetőeszközök technológiai fejlődése című kerekasztalának résztvevői.

Gombamód szaporodnak a fintech és a bigtech cégek szolgáltatásai, amelyek igénybevételekor természetes, hogy elektronikusan fizetünk

– A hagyományok és a bizalmatlanság lehet a két fő oka annak, hogy hazánkban ma is sokan ódzkodnak az elektronikus fizetési módozatoktól – fejtegette az MNB oktatási és kutatási vezetője. Vonnák Balázs szerint az emberek megszokták, hogy ha baj van, akkor a készpénzhez a legegyszerűbb nyúlni. Az pedig jelentősen növeli a bizalmat, hogy államilag garantált – tette hozzá a szakember. Ezek mellett 

a készpénz népszerűsége az elmúlt időszakban többek között annak volt köszönhető, hogy világszerte alacsony a kamatkörnyezet, ezért alacsony a készpénztartás költsége.

A határon átnyúló digitális pénzügyi szolgáltatók esetében gyakorlatilag minden új és újabb digitális megoldás az ügyfelek helyzetén igyekszik könnyíteni. Szombati Anikó, az MNB digitalizációért és a fintech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor úgy tűnik, az ügyfelek nincsenek igazán tisztábban azzal, mennyire védettek a fintech cég szolgáltatásainak használata esetén.
A nemzeti bankoknak mindazonáltal azért is legfőbb érdekük a saját digitális jegybankpénzük kialakítása, hogy megvédhessék magukat akár egy-egy nagyméretű fintechóriás rendszerének elburjánzásától. 

Megvan ugyanis a valós veszélye annak – hasonlóan anno a dollár eluralkodásához –, hogy egy hatalmas cég fizetési rendszere teljesen átalakítja a meglévő szisztémát 

– mutatott rá Kolozsi Pál Péter, a jegybanki eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgatója.
A magyarok a készpénzhez való ragaszkodás dacára mégsem mondható aggasztónak a lemaradásunk a digitális fizetések terén. Az is elhangzott ugyanis a kerekasztal-beszélgetésen, hogy Magyarországon az átutalásoknak már  több mint negyven százaléka az azonnali fizetési rendszerben teljesül, ami Európában páratlanul magas. További jellegzetességei a hazai, immár másfél éve működő rendszernek, hogy az átutalások több mint egyharmada a hagyományos banki nyitvatartási időn kívül teljesül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.