Csökkenhet az állattartók önköltsége

Életbe lépett az Európai Bizottság új irányelve, amely engedélyezi a baromfik és a sertések takarmányozásában a rovari fehérjék felhasználását, valamint az úgynevezett keresztetetést, vagyis a más állatifehérje-alapú takarmányt. Ez jó hír a hazai állattartóknak is, mivel hosszabb távon a jelentősen megdrágult gabona és az importszója kiváltása is lehetségessé válik.

Nagy Kristóf
2021. 09. 09. 7:15
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állattartóknak is mérsékelheti az önköltség jelentős részét kitevő takarmány árát az Európai Bizottság napokban életbe lépett új irányelve. Brüsszel ebben arról határoz, hogy a baromfi- és a sertéságazatban a takarmány előállításához felhasználható lesz a rovari alapú fehérje, valamint a keresztetetés.

Újabb lehetőségek nyílnak meg a takarmányozásban, azonban az újonnan életbe lépett uniós irányelv rövid távon nem, csak hosszú távon jelenthet alternatívát. 

A rovari fehérje alkalmazására egyelőre nincs gyakorlat, ennél sokkal fontosabb az úgynevezett keresztetetés. Ez azt jelenti, hogy például a sertéseknek adott takarmányban fel lehet használni az elhullott baromfikból készült húslisztet is.

Ez eddig nem volt engedélyezett a haszonállattartásban, ugyanakkor más területeken, például a kutyaeledel-gyártásban régóta gyakorlat.

Az újfajta takarmányozási lehetőségek hosszabb távon nyújthatnak segítséget az állattartóknak. Ennek oka, hogy a takarmány-előállítók csak most, a bizottsági irányelv életbelépését követően állhatnak át ezeknek a gyártására, így idő kell, amíg általánossá válik alkalmazásuk. A rovari alapú takarmány előállításához ráadásul hiányzik, illetve Európában szűkös az alapanyag-termelés, vagyis az erre alkalmas rovarfajták tenyésztése. 

Nem jár sem élelmiszer-biztonsági, sem állategészségügyi kockázattal ezeknek az alternatív takarmányoknak az alkalmazása – jelezték kérdésünkre az érintett ágazatok szereplői. Ennek oka, hogy a baromfifélék alapvetően rovarevők, míg a sertés mindenevő. Az alapanyagok előállítása pedig ellenőrzött körülmények között, szabályozottan történhet.

Az alternatív takarmányok alkalmazása segítséget jelenthet az állattartóknak, de a fogyasztók is kedvezően fogadhatják ezeket. Ennek oka, hogy az állattartók önköltségének legnagyobb részét a takarmány teszi ki. A fogyasztók pedig a fenntarthatóbb módon készült alapanyag mellett a sokszor génmódosított eljárással termesztett importszója kiváltását díjazhatják. 

A takarmány alapjául szolgáló gabonafélék világpiaci ára közel egy éve folyamatosan emelkedik, illetve mostanra beállt a korábbihoz képest jóval magasabb árszinten. A tőzsdei elemzők szerint a következő időszakban sem látható olyan körülmény, amely tartósan és érdemben csökkentené a gabona világpiaci árát. Ez tehát azt jelenti, hogy a jelenleg széles körben alkalmazott takarmányfélék ára a közeljövőben sem csökken.

Az állattartóknak komoly gondot okoz a drága takarmány, mivel a megugró önköltséghez más piaci zavarok is társulnak. A koronavírus-járvány ­miatt tavaly óta többször leállított turizmusban és a vendéglátásban jelentősen csökkent az állati termékek iránti kereslet. Ez a kereslet várhatóan még sokára áll vissza a korábbi szintre. 

A sertéságazatban különösen nagy gondot okoz az afrikai sertéspestis. A fertőzés miatt jelentős importkorlátozásokat léptetett életbe több fontos európai és hazai célpiac is. A válság súlyosbodhat, amennyiben Németországban az elmúlt hónapok elszigetelt ­eseteit követően egyre több helyen felbukkan az állatbetegség. Ebben az esetben Európa legnagyobb sertéstenyésztő országa ellen is teljes importtilalmat léptethet éltbe számos cél­piac, ami a kereslet visszaesésével és az euró­pai piacokon ragadó komolyabb túlkínálattal járna.

Példaértékű piacvédelem

Legkésőbb jövő nyárra 95 százalékra növeli a Penny Marketet is magában foglaló német Rawe cégcsoport a németországi üzleteiben a helyi sertéshús arányát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek is követniük kéne a német példát, ami mind a fogyasztóknak, mind az állattartóknak komoly előnyöket jelentene.

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.