Nyögi a drága áramot Európa

Karbantartások, szélcsend és megugró fogyasztás nehezítette a júliust. A lakosság közvetlenül nem fizetett többet, de az ipar átháríthatja rá az extra terhet.

2021. 09. 17. 14:52
null
Budapest, 2012. május 25. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR Zrt.) speciális védőruhájába öltözött szakember a műfészeknél Pest megyében. Március óta követhetik figyelemmel az érdeklődők egy bekamerázott kerecsensólyom-fészek életét a MAVIR honlapján és a Facebook-on. A példányonként 1 millió Ft eszmei értékű fiókák névadójára a madárgyűrűzéssel egyidejűleg került sor. A gyűrűzéshez a szakemberek leeresztették a fiókákat a 25 méter magasban, a nagyfeszültség alatt álló távvezetéki oszlopon található műfészekből, majd ide is helyezték őket vissza. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jócskán meghaladta az ötéves csúcsot júliusban a magyarországi villamosenergia-fogyasztás, a tavaly júliusinál pedig 7,5 százalékkal több áramra, 3980 GWh-ra volt szükség – derült ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal júliusi piaci riportjából. Igaz, tavaly nyáron még járványügyi korlátozások voltak érvényben, emiatt az áramfogyasztás is nyomott volt. A hivatal jelentésében rámutatott: a rendszerterhelés maximuma – vagyis amikor adott időpontban a legtöbb áramot használták a fogyasztók – több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket, az abszolút csúcs 6825 MW volt. Ez egyfelől a gazdaság újraindulásának következménye, másfelől a villamos energiával működő háztartási gépek, berendezések állománynövekedésének is betudható.

Ezzel a belföldi termelés nem tudott lépést tartani, de így is 2,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest; főleg a földgáztüzelésű és a naperőművek adtak több áramot, míg karbantartások miatt csökkent a nukleáris és a lignitalapú termelés. Összességében a hazai előállítás

  • 46,9 százalékát nukleáris,
  • 12,8 százalékát magas hatékonyságú gázerőművi (CCGT),
  • 11,1 százalékát lignit,
  • 9,5 százelékát pedig kisebb hatásfokú gáztüzelésű erőművek biztosították,
  • a naperőművek súlya 11,3 százalékos volt.
Fotó: MEKH

Több nettó importra szorult az ország, mint az előző évek azonos hónapjában.

A fogyasztás 26,3 százalékát biztosította külföldi forrás.

Eközben viszont a balkáni és a román importkereslet is magas volt – keleti szomszédunknál szélcsend és az atomerőművi termelés felére esése nehezítette a helyzetet –, egyre gyakrabban fordult elő, hogy az áprilisban üzembe helyezett új szlovák–magyar határkeresztező kapacitás kihasználtsága elérte a maximumát, emiatt pedig a hazai piac ismét drágábbá vált a szlováknál. Egy hónap alatt 17 euróval emelkedett a magyar áramtőzsdén, a HUPX-en a villamos energia ára, elérve így a megawattóránkénti 95 eurót. Ebben fontos szerepe volt annak is, hogy az európai gázárak olyan magasra szöktek, hogy

a német piacon ismét jövedelmezőbb volt szénből előállítani a karbonadóval is terhelt villamos energiát, mint földgázból.

Mindezek ellenére a lakossági tarifa nem változott, Budapesten volt a legolcsóbb az uniós fővárosok közül, Európában egyedül Belgrádban mértek alacsonyabb árszintet.

Nem szerencsés ugyanakkor, hogy az ipari fogyasztóknak meg kellett fizetniük a magasabb árakat, hiszen ezzel egyfelől csökken a versenyképességük, másfelől pedig az extra terhet végső soron a fogyasztókra lehetnek kénytelenek hárítani. Ezért is lényeges az olcsó belföldi termelés felpörgetése, ideértve a napelemes és a hatékony földgázos kapacitások bővítését, illetve a nukleáris kapacitás fenntartását.

Borítókép: Szigetváry Zsolt/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.