Bécs helyett Budapestet választanák a szilveszterezők

Újabb csapásként élik meg a bécsi vendéglátósok, hogy a koronavírus omikron variánsa miatti félelemben Ausztria-szerte 22 órától érvényes kijárási tilalom vet véget a szilveszteri mulatságoknak, a korai záróra miatt ugyanis tetemes veszteséggel számolnak. Ami a sógoroknál hátrány, nálunk előny lehet: az osztrák fővárosban megkérdezett külföldi turisták Budapestet tartják vonzónak, mégpedig a kedvezőbb szabályozási környezet miatt.

2021. 12. 31. 10:29
Bcs, 2021. februr 15. Szakcs dolgozik egy tterem kirakata mgtt, amely a koronavrus-jrvny miatt csak elvitelre szolglja ki a vandgeket Bcsben 2021. februr 15-n. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős veszteséget okoz az este tíz órától elrendelt szilveszteri záróra az osztrák turizmusnak, emiatt folyamatosan tiltakozásuknak adnak hangot a programlemondásokkal küszködő szolgáltatók – hívta fel a figyelmet a GD Consulting bécsi tanácsadó iroda vezetője, aki korábban turisztikai külképviselet-vezető volt az osztrák fővárosban. 

Kovács Balázs lapunknak vázolta: idén úgy határozott az ausztriai járványügyi operatív törzs, hogy 

december 31-én, az óévbúcsúztatás éjszakáján nem maradhatnak éjfélig vagy másnap hajnalig nyitva a szórakozó- és vendéglátóhelyek, hanem már 22 órakor be kell zárniuk, ekkortól kijárási tilalom van érvényben. 

A szabályok szerint a vendéglátóhelyekre, fogadókba az oltott és a gyógyultsági igazolással rendelkező vendégek térhetnek be és maradhatnak helyben fogyasztásra, míg az oltatlanokat csak ételrendelés esetén, a vacsora átvételére engedik be. Éjszakánként sehol nem lehet nyitva konyha, büfé, míg nyilvános bulit kijelölt ülőhelyek nélkül csak maximum 25 főig tarthatnak a sógoroknál. A helyek kiosztása esetén maximum ötszáz fő jöhet össze mulatozni, míg PCR-teszt bemutatásával ezren is találkozhatnak egy-egy ültetett szilveszteri rendezvény erejéig. 

Bécs belvárosa turisztikailag többször elnéptelenedett az idén is a járvány miatti intézkedések következményeként Fotó: Lisa Leutner

Ezekkel az új előírásokkal azt szorgalmazzák a szomszédos országban, hogy 

az osztrák lakosság és a városban lévő turisták korlátozások között, szűk körben köszöntsék az új évet, és kis csoportban, barátokkal vagy csak a családdal tartsanak korán végződő összejöveteleket. 

A szigorúan elrendelt intézkedések viszont óriási felháborodást váltanak ki a turisztikai piac szereplőiben, akik hatalmas veszteségekkel számolnak a megkurtított mulatozások miatt kieső bevételek becslésekor, holott már a szezon sem indult jól számukra, hiszen december elején Bécsben még totális leállással bénították a fővárosi turizmust a városlátogatások fő időszakában. 

– A lemondott szilveszteri túrák és a korai bezárás 9tvenmillió euróba kerül Bécs idegenforgalmi ágazatának, eddig ennyi a pótolhatatlan kiesés – idézte a szakértő a kinti számokat. 

A festői szépségű tiroli tartományban aggódnak a lemondott év végi túrák miatt Fotó: Daniel Kopatsch

Az osztrák gazdasági kamara (WKO) gasztronómiai tagozata azt közölte, hogy 

az év utolsó napján 50-60 százalékos forgalomkiesés lesz a vendéglátásban, 

ha a kormányzat nem hajlandó az előre hozott szilveszteri zárórán változtatni. A kijárási tilalom miatt a szállásadók és a lakásbérbeadók is tiltakoznak, főként Tirolból érkeznek kritikák a turisták érdekében.

Kovács Balázs felidézte, hogy ezzel szemben a járványügyi operatív törzs határozott álláspontja az, hogy szilveszterkor nagy a veszélye a még jórészt ismeretlen omikron vírusvariáns berobbanásának a tömeges programok miatt, amit a nemzetközi tapasztalatokkal támasztanak alá. Attól tartanak Ausztriában, hogy emiatt az új év első heteiben a vírusfertőzések exponenciálisan nőhetnek, és ez jelentős arányú megbetegedés esetén akár az alapinfrastruktúrák működtetését is veszélyeztetheti.

Az idei év végén Budapest vonzóbb a turistáknak, mint Bécs Fotó: Bach Máté

Bécsből Budapestre jönnek szilveszterezni a külföldiek 

Az osztrák közszolgálati ORF december 28.-i esti híradásában körképet készített a bécsi szilveszteri előkészületekről. 

A műsorban felidézik, hogy az oltatlanokra érvényes kijárási korlátozást ugyan feloldják az év utolsó napjára Ausztriában, de a szigorú járványügyi korlátozások mindenütt meghatározók, ahogyan a 22 órára előrehozott záróra is. 

A magyar járványkezelés, a turizmust támogató intézkedések elismeréseként is elkönyvelhető, hogy az ORF körképében a Bécs utcáin megszólított külföldiek egybehangzóan Budapesten tervezik megünnepelni a Szilvesztert és az új évet – mégpedig a kedvezőbb szabályozási környezet miatt.

Borítókép: Szakács dolgozik egy bécsi büfé kirakata mögött (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.