Egyre több üzemet állít le a háború és az energiaválság

Az utóbbi időszak energiaválsága egyre több nehézséget okozott az ipari szereplőknek, az ukrajnai háború kitörése pedig tovább fokozta a válságot. Emiatt egyre több európai nagyvárosban állnak le az üzemek és a gyárak. A beszállító cégek közül sok a csőd szélén áll – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 03. 16. 17:24
null
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

• Óriási gondban a kerámiaipar

• Az acélgyártás is nehézkessé vált

• A vegyipar nem áll messze az összeomlástól

• Az üvegipar is veszélybe került

• A papírgyártók csökkentik a termelést

• A logisztikai cégek a csőd szélén állnak

 

Óriási gondban a kerámiaipar

Hét kerámiagyártó cég leállította a munkát az energiaárak emelkedése miatt Portugáliában, ami mintegy ezer dolgozót érint – közölte a dolgozókat képviselő szövetség elnöke. José Sequeira szerint ezek a cégek az ország központi régiójában találhatók.

Nagyon aggódunk a hét vállalat miatt, de sokkal jobban aggódunk amiatt, hogy ez a szám áprilisban sokkal magasabb lehet

– mondta Sequeira, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlen folytatni a munkát. A cégeknek ugyanis meg kell újítaniuk az energiaellátási szerződéseiket, de egyelőre sokan még nem tették ezt meg, mert elfogadhatatlan árakkal kell szembenézniük.

A cégeket természetesen nem tétlenségre tervezték. A bénulás önmagában veszteség, de az a tény, hogy amikor dolgoznak, termelnek és pénzt veszítenek, még súlyosabb, mintha leállítanák őket. Ilyen körülmények között vészhelyzeti megoldásokhoz is kell folyamodnunk, és úgy tűnik, hogy az állami támogatás az egyetlen, amely lehetővé teszi a cégek működésének folytatását, a kereskedelmi láncok aktív működését

– magyarázta a szövetség elnöke. – Már csak azért is folytatni kell a munkát, mert megrendelésekből nincs hiány, csak éppen nincs miből teljesíteni azokat – tette hozzá.

Az acélgyártás is nehézkessé vált

A megemelkedett olaj- és gázárak a német gazdaságot is jelentősen lassítják. Különösen azok az ágazatok szenvednek, amelyek működéséhez rengeteg energiára van szükség. A Német Iparszövetség már február elején arra figyelmeztetett, hogy a növekvő áram- és gázárak a gazdaság összeomlásával fenyegetnek. Siegfried Russwurm, a szövetség elnöke már akkor is felhívta a figyelmet: a helyzet olyan súlyos, hogy a különböző szektorok helyi középvállalatainak is el kell gondolkodniuk a külföldre költözésen, ezért sürgős és határozott politikai lépésekre van szükség, ha a vállalatok globálisan versenyképesek akarnak maradni.

Az egyik legnehezebb helyzetben az acélipar van. A Lech-Stahlwerke például az Augsburg melletti bajorországi Meitingenben a napokban leállította a termelést. A vállalat elektromos acélművet üzemeltet, ahol a törmeléket olvasztják. Ez lényegesen több energiát igényel, mint a klasszikus kohó. Évente körülbelül egymillió tonna acélt állítanak itt elő, az üzem villamosenergia-fogyasztása pedig nagyjából egy 300 ezer fős városéval egyenértékű.

Az üzem működése jelenleg nem gazdaságos, ezért többnapos leállással kell számolni

– magyarázta a Lech-Stahlwerke szóvivője. Egy dühös Twitter-felhasználó gúnyosan kommentálta a hírt:

Öngól. Szép munka, Németország!

A vegyipar nem áll messze az összeomlástól

A német vegyipart is erősen érintik a magas energiaárak.

Ha a gáz Európában szűkössé válik, a helyzet rendkívül problematikussá válhatfigyelmeztetett néhány nappal ezelőtt Wolfgang Große Entrup, a Német Vegyipari Szövetség, a VCI vezérigazgatója. Hozzátette, hogy

az energiatermelésünket vagy nyersanyagellátásunkat nem tudjuk egyik napról a másikra alternatívára váltani. Ez csak fokozatosan sikerülhet. Ezért óva intünk az Oroszországból származó energia- vagy nyersanyagimport leállításától. A társadalom egészére nehezedő teher – különösen, ha embargó lenne az orosz földgázra – komoly lenne.

Az iparág mintegy 2,8 millió tonna földgázt használ fel nyersanyagként, főként energiatermelésre. Ez az ország teljes gázfogyasztásának több mint egynegyede. Ha orosz olaj- és gázembargó lépne életbe, akkor az erőműveket akár hosszabb időre is le kellene állítani, ami súlyos következményekkel járna. A VCI szerint az összes ipari termék mintegy 95 százalékához vegyi termékekre van szükség – az autóktól a csipeken és a szigetelőanyagokon át a televíziókig.

Az üvegipar is veszélybe került

A mintegy 900 ezer dolgozót foglalkoztató üvegipar is nagyon komoly működési nehézségekbe ütközött az energiaárak miatt Németországban. Az üveggyártáshoz a földgáz létfontosságú, és a kemencéket 10-15 éves élettartamuk alatt folyamatosan fűteni kell. Ha egy kemence lehűl, azt többé nem lehet használni. Az Európai Csomagolóüveg-szövetség, a FEVE szerint az újraindítás körülbelül fél évet venne igénybe és akár 25 millió euróba is kerülhet. A FEVE ezért felszólította a döntéshozókat, hogy szorosan működjenek együtt az üvegiparral abban az esetben, ha energiahiány lép fel – bár az első üveggyártók már leállították termelésüket. Az elégedetlenséget egyre csak növekszik az iparban, az egyik cég vezetője egy Twitter-bejegyzésben azt üzente:

Az emelkedő energiaárak szorongást okoznak az iparnak és a régiónak, és a szélturbinák és a hidrogén gyönyörű ötletei nem fognak ilyen gyorsan segíteni.

A cégvezér hozzátette, hogy az energiaellátási probléma évek óta fennáll, most pedig súlyosbodott.

A papírgyártók csökkentik a termelést

A papíripar is megszenvedi az energiaválságot és a brutálisan megemelkedő árakat, rengeteg üzem csökkentette a termelését, néhol pedig leálltak a futószalagok. A Norske-Skog norvég papírgyártó cég például áprilisig biztosan nem működteti az ausztriai üzemét, de hasonló a helyzet Németországban és más nyugati uniós államban. A következményeket pedig hamarosan a fogyasztóknak is érezniük kell, például a papír zsebkendő és a vécépapír is jelentősen drágulhat a közeljövőben, de néhol ellátási gondok is jelentkeznek. Az energiaintenzív vállalatoknak most naponta szembe kell nézniük azzal a kérdéssel, hogy folytatni tudják-e a termelést – hangsúlyozta Stefan Stolitzka, a stájer ipari szövetség elnöke, aki megjegyezte, hogy

a hatalmas áremelések hónapok óta komoly kihívást jelentenek.

A logisztikai cégek a csőd szélén állnak

A legnagyobb segélykiáltások jelenleg a logisztikai iparból érkeznek. Sok szállítmányozó cég jelenleg nem tud megbirkózni a magas üzemanyagárakkal, van olyan vállalat, amelyik inkább el se indítja a teherautóit. Az ágazatnak ráadásul azzal is meg kell birkóznia, hogy mintegy több tízezer ukrán sofőr hiányzik a kamionokból, akik eddig általában német és osztrák cégeknek dolgoztak. Az elszabaduló üzemanyagárak miatt már a halászok is kétszer meggondolják, hogy kihajózzanak-e. Sokuk inkább a kikötőben hagyja a hajóját, mert úgy kevesebb veszteséggel tudja átvészelni ezt az időszakot.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, a drasztikus drágulás Franciaországban is komoly fennakadásokat okoz, a fuvarosok pedig úgy tiltakoznak a magas árak ellen, hogy blokkolják az olajtartályok felé vezető utat. A brutális üzemanyagárakról a V4NA ebben a cikkben tudósított, míg az autóipar megbénulásáról itt írtak.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.