Változik a betétbiztosítás értékhatára a bankfúzió után

Akinek mindkét pénzintézetnél van megtakarítása, annál a jogosultság összeolvad.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 26. 18:38
MKB Bank Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKB Bank és a Budapest Bank március 31-i egyesülése után a két intézményben elhelyezett betétekre külön-külön érvényes száz-százezer eurós kártalanítási értékhatár három hónap után együttesen lesz százezer euró – hívta fel a figyelmet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

A jogszabály alapján három hónapig, június 30-ig a két bankban elhelyezett betétekre továbbra is külön-külön vonatkozik a százezer euróig terjedő betétbiztosítás. A három hónapos átmeneti időszak letelte után azonban a kártalanítási értékhatár ügyfelenként százezer euróra módosul, függetlenül attól, hogy korábban két banknál voltak elhelyezve a betétei.

Az ügyfelek igénybe vehetnek több bankot, megosztva közöttük megtakarításaikat, illetve növelhetik a betét tulajdonosainak számát.

Arra viszont ilyenkor is figyelni kell, hogy nem jogosult kártalanításra az, akinek rendelkezési joga van a betét felett, de nem tulajdonosa vagy résztulajdonosa annak, tehát nem növelhető a védettség összeghatára, ha a betéthez a tulajdonos meghatalmazottakat jelent be.

Ha egy betétnek több bejelentett, azonosítható tulajdonosa van, akkor a betétösszegen belül annyiszor százezer euróig védett a betét, ahány tulajdonosa van.

A betétbiztosítási rendszer, ha a bank és a betétesek a szerződésben nem rendelkeznek másként, nem tesz különbséget a betét tulajdonosai között, őket egyenrangúnak tekinti, függetlenül attól, hogy a betétbe a valóságban ki és mekkora összeget fizetett be. A kártalanítási összegből ebben az esetben egyenlő arányban részesülnek a tulajdonosok.

A közös betét ugyanakkor hátrányos is lehet a betétes számára, ha van ugyanannál a banknál másik, csak a saját tulajdonában lévő betétje. A közös tulajdon alapján az OBA által kifizetett összeg ugyanis beszámít az ügyfélnek kifizethető összeghatárba, azaz a saját vagy a közös tulajdonú betét után esetleg már nem kaphatja meg a teljes összeget.

Az MKB és a BB március 31-vel egyesült, a két banknak együtt több mint 1,3 millió ügyfele van. A két hitelintézet a Magyar Bankholding része, az egyesült bankhoz 2023 második negyedévében a Takarék-csoport is csatlakozik. Az egyesült MKB Bank 66 városban összesen 143 bankfiókkal és 184 ATM-mel lesz jelen. Az egyesült pénzügyi intézmény az indulásától teljesen egységes termék- és szolgáltatáspalettát kínál majd, azonos árazással és értékajánlattal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.