Korszerű traktorok szelik a határt

Nem csitul a gazdálkodók beruházási kedve, a mezőgazdasági termelők az elmúlt évben mintegy 304 milliárd forintot költöttek új mezőgazdasági gépekre és alkatrészekre. A mezőgépek értékesítése az idén vélhetően veszít majd lendületéből, a Covid-járvány és az orosz–ukrán konfliktus miatt a hosszabb szállítási határidőkre és növekvő árakra kell számítaniuk a termelőknek.

2022. 04. 19. 6:05
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre korszerűbb gépparkkal dolgoznak a hazai mezőgazdasági termelők, az elmúlt években számos gazda cserélte le a régi erő- és munkagépét újra. A fejlesztéseket a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások is kikényszerítik. A fejlett mezőgazdaságban óriási szerepet kap a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés, valamint a digitális technológiák alkalmazása és a precíziós gazdálkodás.

A fejlődés üteme jól látszik az elmúlt években dinamikus növekedést mutató mezőgazdaságigép-értékesítésből is. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint az eladások 2020-ban rekordot döntöttek, a mezőgazdaságigép- és alkatrészforgalom megközelítette a 256 milliárd forintot. A múlt év számos kihívás elé állította a mezőgazdaságot, ennek ellenére további bővülés jellemezte a hazai agrárgéppiacot.

– Biztatóan indult a 2021-es év a gépberuházások szempontjából, majd a második negyedév végére kicsit lefékeződött a lendület, a növekedési hitelprogram (nhp) is kifutott. Az év végén azonban az eddiginél is jobb eredmények születtek mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán. Tavaly a mezőgazdaságigép- és alkatrészforgalom meghaladta a 304 milliárd forintot – hívta fel a figyelmet jelentésében az AKI.

A termelők beruházásait számos pályázati forrás támogatja, a jegybank hitelprogramjának lezárulását követően a múlt év őszén új támogatott hitel- és lízingkonstrukciók jelentek meg. A kedvező beruházási környezethez a minden eddiginél magasabb terményárak is hozzájárultak, így számos gazdálkodó döntött úgy, hogy eljött az ideje a géppark korszerűsítésének.

Az AKI 2021-es adatai szerint az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 232,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket. Ez a forgalom 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eladásokat. A termelők az új gépek mellett a különböző alkatrészekre is jelentős összeget fordítottak: az erre a célra elköltött 72 milliárd forint 14 százalékos növekedést jelent a 2020-as szinthez képest.

A gazdák továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt. A mezőgéppiac legfontosabb szegmense továbbra is a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati és keleti, illetve távol-keleti márkákból 2021-ben 78,6 milliárd forint értékben vásároltak a farmerek. A gabonakombájn-piac is bővült, 2021-ben 252 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg 2020-ban 242 kelt el. A különböző munkagépek iránt is nőtt a kereslet. A legtöbben a talajművelő gépeket keresték, de nőtt a gyümölcs- és szőlőápoló gépek értékesítése és több fogyott a növényvédő, a tápanyag-kijuttató és öntözőgépekből is.

Az idén sajnos több tényező is gátat szabhat a beruházásoknak, az ágazatban a Covid-járvány és az orosz–ukrán konfliktus miatt jelentős szállítási, gyártási és alkatrészellátási nehézség jelent meg. Az alkatrészek és az új gépek beszerzési ideje lényegesen hosszabb, új gépek esetében akár 12 hónapra is elhúzódhat, így bizonyos gépek beszerzésénél a gyártók szállítási képessége jelentheti a jövőben a korlátokat. 

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a fent említett nehézségek miatt jelentősebb áremelkedés várható a piacon. Az alapanyag­hiány már tavaly óta probléma, vélhetően ennek köszönhető, hogy az alkatrészekre várni kell, ez pedig kihat a gépgyártásra is. Az alkatrészellátás területén folyamatos áremelkedés tapasztalható, a gépek esetében pedig még nagyobb a probléma. A Megfosz szerint a beruházásoknál nagyon előre kell gondolkodni, a gépeknél az áremelések a három százaléktól akár a száz százalékig is terjedhetnek. 

A szövetség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy nem érdemes kivárniuk a gazdáknak a gépbeszerzésekkel, a mostani bizonytalan helyzet ugyanis vélhetően hosszabb távon sem szűnik meg. A már megrendelt gépeket is érdemes kivárni, nem tanácsos visszamondani, mert későbbi rendelés esetén még bizonytalanabb szállítási határidők és magasabb árak várhatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.