időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

Forgalmi engedély kell a kedvezményes benzinárhoz

Magyar Nemzet
2022.05.27. 18:17 2022.06.10. 14:03
Forgalmi engedély kell a kedvezményes benzinárhoz

A magyar autósok a benzinkutakon a fizetéskor a forgalmi engedély bemutatásával tudják hatósági árra módosítani a vásárlás összegét – hívta fel a figyelmet a Mol. Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója szerint az intézkedés hatására csökkenni fog a határ menti kutakra nehezedő nyomás, és a rendkívül forgalmas nyár eleji időszakban is gondoskodni lehet az ország ellátásbiztonságáról.

A kormány bejelentése alapján péntektől csak a magyar rendszámú és forgalmi engedélyű autók vásárolhatnak hatósági áron EVO 95 benzin- és dízelüzemanyagokat a Molnál. A fogyasztók a forgalmi engedély bemutatásával tudják igazolni, hogy jogosultak a hatósági áras üzemanyag megvásárlására, de a vállalat a következő napokban – az intézkedés zökkenőmentes bevezetése érdekében – hitelt érdemlő magyar rendszám alapján is jóváhagyja a vásárlásokat. 

Az üzemanyag-vásárlás felső mennyiségi korlátaiban nem történik változás: ez gépjárművenként továbbra is naponta legfeljebb száz liter, amiből húsz liter tankolható szabványos kannába. A Mol arra is felhívja a figyelmet, hogy 

a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál – a forgalmi engedély felmutatása után – alacsonyabb összeget kell kifizetnie a magyar vásárlóknak. Hatósági áron a magyar rendszámmal rendelkező, 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárművekkel vagy mezőgazdasági erőgépekkel lehet tankolni. 

A Mol munkatársai a fizetés során a tankolás piaci árát egy vonalkód segítségével módosítják a hatósági árnak megfelelő összegre. Az útról látható, tájékoztató totemoszlopokon továbbra is az üzemanyagok hatósági ára lesz látható.

– Mindent megteszünk a gyors és zökkenőmentes átállásért: a tájékoztató anyagok kihelyezése és a munkatársak felkészítése mellett a Magyar Ásványolaj-szövetség többi tagvállalatával is egyeztetünk. Bízunk benne, hogy az intézkedés hatására csökken a határ menti kutakon lévő nyomás. Szintén biztató, hogy az új szabály mellett június hónapra nagyságrendileg 15 százalékkal csökkenhet a hazai üzemanyag-kereslet, így a Mol garantálni tudja Magyarország ellátásbiztonságát – tette hozzá Ratatics Péter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Extraprofit különadója

A DK szerint nem a háború miatt van infláció

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.