Forgalmi engedély kell a kedvezményes benzinárhoz

A magyar autósok a forgalmi engedéllyel tudják igazolni, hogy jogosultak a kedvezményes árú tankolásra.

Magyar Nemzet
2022. 05. 27. 18:17
Benzinár illusztráció. 20220527 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar autósok a benzinkutakon a fizetéskor a forgalmi engedély bemutatásával tudják hatósági árra módosítani a vásárlás összegét – hívta fel a figyelmet a Mol. Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója szerint az intézkedés hatására csökkenni fog a határ menti kutakra nehezedő nyomás, és a rendkívül forgalmas nyár eleji időszakban is gondoskodni lehet az ország ellátásbiztonságáról.

A kormány bejelentése alapján péntektől csak a magyar rendszámú és forgalmi engedélyű autók vásárolhatnak hatósági áron EVO 95 benzin- és dízelüzemanyagokat a Molnál. A fogyasztók a forgalmi engedély bemutatásával tudják igazolni, hogy jogosultak a hatósági áras üzemanyag megvásárlására, de a vállalat a következő napokban – az intézkedés zökkenőmentes bevezetése érdekében – hitelt érdemlő magyar rendszám alapján is jóváhagyja a vásárlásokat. 

Az üzemanyag-vásárlás felső mennyiségi korlátaiban nem történik változás: ez gépjárművenként továbbra is naponta legfeljebb száz liter, amiből húsz liter tankolható szabványos kannába. A Mol arra is felhívja a figyelmet, hogy 

a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál – a forgalmi engedély felmutatása után – alacsonyabb összeget kell kifizetnie a magyar vásárlóknak. Hatósági áron a magyar rendszámmal rendelkező, 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárművekkel vagy mezőgazdasági erőgépekkel lehet tankolni. 

A Mol munkatársai a fizetés során a tankolás piaci árát egy vonalkód segítségével módosítják a hatósági árnak megfelelő összegre. Az útról látható, tájékoztató totemoszlopokon továbbra is az üzemanyagok hatósági ára lesz látható.

– Mindent megteszünk a gyors és zökkenőmentes átállásért: a tájékoztató anyagok kihelyezése és a munkatársak felkészítése mellett a Magyar Ásványolaj-szövetség többi tagvállalatával is egyeztetünk. Bízunk benne, hogy az intézkedés hatására csökken a határ menti kutakon lévő nyomás. Szintén biztató, hogy az új szabály mellett június hónapra nagyságrendileg 15 százalékkal csökkenhet a hazai üzemanyag-kereslet, így a Mol garantálni tudja Magyarország ellátásbiztonságát – tette hozzá Ratatics Péter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.