időjárás 29°C Ottó 2022. július 2.
logo

Csak magyar rendszámú autóval lehet kedvezményes áron tankolni

Elek Nikoletta, Kreft-Horváth Márk
2022.05.27. 06:40 2022.06.10. 14:05
Csak magyar rendszámú autóval lehet kedvezményes áron tankolni

Mától csak a magyar rendszámú autók tudnak kedvezményesen tankolni a hazai benzinkutaknál – közölte a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter itt ismertette a miniszterelnök által bejelentett rezsivédelmi és honvédelmi alap forrá­sait, az extraprofit-különadó e szerint nyolc szektort érint. A kormány a katát oda szorítaná vissza, ahová szánták.

A rezsicsökkentés megvédését nevezte Gulyás Gergely a jelenlegi időszak egyik legfontosabb feladatának a tegnapi Kormányinfón. A háborús veszélyhelyzet azonban ezt megnehezíti, a kormány emiatt hozta létre a rezsivédelmi és honvédelmi alapot, amelyet még Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be szerda este.

– Az említett alapba éppen ezért extraprofit-különadó kerül majd. A többletnyereségek nagy részét a kormány elvonta – jelentette be Gulyás, aki hozzátette, hogy ezek az intézkedések arra is garanciát adnak, hogy az idei 4,9 százalékos költésvetési hiánycél teljesüljön. A Költségvetési Tanács már megkapta véleményezésre a jövő évi költségvetés tervezetét, ebben 68 ezer milliárd forintos GDP-vel számolnak és 5,2 százalékos inflációval – árulta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerinte jövőre reális a 4,1 százalékos növekedés.

Gulyás Gergely bejelentette, a magyar benzinkutaknál mától csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményes áron, ezzel a kormány vissza kívánja szorítani a benzinturizmust és az ehhez kapcsolódó visszaéléseket. Péntektől a benzinkutakon fogják ellenőrizni, hogy a kocsiknak magyar vagy külföldi forgalmi engedélyük van-e. A forgalmi engedély alapján tehát eldől, hogy az emelt vagy a benzinárstop miatti olcsóbb üzemanyagból tankolhatnak az autósok.

Válságálló gazdaságot építünk

– Újabb világgazdasági válság fenyeget minket, éppen ezért válságálló gazdaságot kell építenünk – erről már Nagy Márton beszélt. Az újdonsült gazdaságfejlesztésért felelős miniszter úgy fogalmazott, hogy felállítanak két védelmi alapot, amelyek mögé bevételeket tesznek. – Ezek finanszírozása viszont költséges, mivel háború zajlik a szomszédunkban – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a növekvő bevételeket extraprofit-különadókból fogják finanszírozni, amelyek nyolc szektort érintenek.

Az első a bankszektor, ahol elvonják az extraprofitot, illetve a tranzakciós illeték kibővítésével tesznek szert többletbevételre. Ennek összege 250 milliárd forint, a tranzakciós illeték kibővítése pedig ötvenmilliárd forint, vagyis összesen háromszázmilliárd forint.

A második a biztosítói szektor: innen ötvenmilliárd forintot vonnak el. Az energiaszektorban főleg a Mol érintett, háromszázmilliárd forint elvonásáról van szó. A negyedik szektor a kiskereskedelem, itt hatvanmilliárd forint elvonásáról döntöttek. Az ötödik a telekommunikációs szektor, ahol negyvenmilliárd forint az elvonás, a hatodik a légitársaságok, ahonnan harmincmilliárd forintot vonnak el. A gyógyszerforgalmazói szektorból húszmilliárd forintot vonnak el, a kis gyógyszertárak kivételt jelentenek. És végül nyolcadikként, 2023. január elsejétől újra bevezetik a reklámadót, ami 15 milliárd forintot jelent. Az elvonások összege így meghaladja a nyolcszázmilliárdot.

Maradnak a családtámogatások

Nagy Márton kifejtette: 12 ezer mil­liárd forint azoknak a bevételeknek az összege, amelyekre 0,3 százalékot fizetnek a betéteseknek a bankok. A biztosítási szektorban azért képződik extraprofit, mert egyre többen kötnek öngondoskodó biztosítást, a koronavírus után a biztosítótársaságok húsz százalékkal emelték a biztosítási díjakat. – Az energiatermelők is extraprofitra tettek szert, a kőolaj-kitermelők és az olajfinomítók is extraprofitot zsebelhettek be, a Mol százhalombattai üzeme bizonyosan – jelentette ki a miniszter.

A kiskereskedelmi szektor ­amiatt tesz szert extraprofitra, mert egyre inkább bővül, nagy az igény az itt kapható árukra. A telekommuniká­ciós szektor a koronavírus-válság idején nőtt óriásit, a légitársaságok pedig a nagy visszaesés után növekednek gyors ütemben. A miniszter hangsúlyozta, mivel a már megtermelt profitra vetik ki az adót, emiatt nem tudják majd a fogyasztókra átterhelni a vállalatok.

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint megkezdődtek-e már a tárgyalások a felsorolt nyolc szektor képviselőivel, Nagy Márton azt mondta: szerdán már járt a bankszövetségben, csütörtök reggel pedig az energiaszektor vezetőivel egyeztetett, hiszen ez az a két terület, amely a legnagyobb extraprofit-különadót fogja fizetni. Gulyás Gergely hangsúlyozta, ragaszkodtak ahhoz, hogy a családtámogatásokra is annyi pénzt fordítsanak a jövő évi költségvetésben, mint az idén.

– Senki nem örül annak, ha a nyereségét elveszik, de minden szektor esetén elválasztottuk a profitot az extraprofittól − jelentette ki Nagy Márton. A rendes profit és az extraprofit szétválasztásáról Nagy Márton elmondta, azt nézték, hogy mennyivel volt magasabb a profitja az elmúlt időszakban a szektorban működő cégeknek, mint 2000 óta évente. − Ugrásszerű volt a bővülés a megadóztatott nyolc szektorban − magyarázta. Gulyás Gergely szerint tisztán látható és adatokkal alátámasztható, hogy visszaélések történtek a befagyasztott árú benzin esetén.

A Miniszterelnökség vezetője megjegyezte, a kata bevezetésekor ismertetett kormányzati szándék az volt, hogy a kisadózók tudjanak élni vele, ma viszont nagy cégeknél is megfigyelhető, hogy így fizetik ki a dolgozóikat. Arra a területre szorítanák vissza, ahová szánták, ott viszont nagyobb adókedvezményt tennének lehetővé. Nem szeretnék, ha a kata bújtatott foglalkoztatást eredményezne.

Meglepetésnyereség

– A költségvetés egyensúlyának megőrzése nagyon fontos. Más országoknál előfordul, hogy a hiánypályát most felfelé módosítják, hazánk azonban nem – erről Nagy Márton beszélt egy tegnap esti sajtó-háttérbeszélgetésen. Szerinte az extraprofit lényegében meglepetésprofit, mert a háború következményeként kialakult energia- és élelmiszerválság kapcsán keletkeztek a pluszbevételek.

– Tilos hozzányúlni a családtámogatásokhoz és a piacösztönző beruházásokhoz – hangsúlyozta Nagy Márton. Az állami építőipari beruházások egy részét ütemezi át a kormány 2024-re, azokat, amelyek még nem kezdődtek el. Lázár János építésügyi miniszter tesz majd javaslatot arra, hogy mit lehet átütemezni. – Mindezek mellett a minisztériumok működési költsége várhatóan öt-tíz százalékkal csökkenhet – ismertette Nagy Márton.

Papír és filctoll A baloldali pártok kifogásolták az alapok létrehozását. A Párbeszéd szükségesnek látná a nagy magánvagyonok, a luxusfogyasztás és a spekulációs tőkemozgások megadóztatását is. A Jobbik szerint a különadókkal elvont összegeket a vásárlók megérzik majd az árakban. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a szerdán bejelentett extraprofitadó árát az emberek fogják megfizetni, így az valójában megszorító csomag. Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője arról beszélt, a különadó miatt az élet számos területe drágább lesz: növekedni fognak a banki és a biztosítási díjak, drágábbak lesznek a gyógyszerek és a repülés is. Mondhatni, faék egyszerűséggel mutatta be az extraprofit-különadó várható hatását párttársa, Molnár Csaba DK-alelnök. Ő egy papír és egy filctoll segítségével érzékeltette, hogy a végén „te fizetsz mindent”.

Borítókép: Mostantól a benzinkutak melletti oszlopokon a hatósági ár, a kútfejeknél az árstop nélküli piaci ár szerepel (Fotó: Dodó Ferenc/Kelet-Magyarország–Mediaworks)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.