Nőttek a Szép-kártyás költések az élelmiszerboltokban

A gyengülő forint és a növekvő energiaárak miatt látványosan nőhet a külföldi nyaralás költsége, ezért idén ismét a belföldi turizmusé lehet a főszerep.

Magyar Nemzet
2022. 05. 09. 13:13
Szép-kártya
Forrás: K and H bank
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedett a Szép-kártyás költések aránya az élelmiszerüzletekben, ahol húsvét havában, azaz áprilisban a kafetériajuttatások közel kétharmadát használták fel a pihenőkártyák tulajdonosai – közölte a K&H, emlékeztetve, hogy a február óta érvényes lehetőség továbbra is adott, mivel a kormány július elsejéig meghosszabbította a rendelkezést, amely szerint az élelmiszerüzletekben is felhasználhatók a Szép-kártyák. 

A népszerű intézkedés a kiskereskedőknek is hasznot hoz, amelyek közül az elmúlt négy hónapban ötezren – köztük az infláció miatti áremelések miatt érzékenyebb kisebb, önálló boltok is – csatlakoztak a bank által kibocsátott kártyák elfogadóhelyi hálózatához, amely mostanra országos szinten több mint 39 ezer lehetőséget fed le. 

A munkavállalók béren kívüli juttatásának élelmiszerbolti felhasználása berobbantotta a Szép-kártyás költekezést az előző évhez képest, 

mivel áprilisban 63 százalékkal, a teljes február–március–áprilisi időszakban pedig 77 százalékkal nőtt a felhasznált összegek aránya, miközben az elmúlt három hónapban a költések összege meghaladta a 7,5 milliárd forintot. 

Ezen belül hónapról hónapra egyre nagyobb – februárban 24, márciusban 28, áprilisban pedig már 29 százalék – volt az élelmiszerre fordított kiadások pihenőkártyás összege. 

A bank arra számít, hogy júliusig fennmarad ez a tendencia. 

A pihenőkártya ezzel együtt megtartotta eredeti küldetéséhez kapcsolódó népszerűségét, mivel a turizmusban, vendéglátásban a negyedik hónap során 16 százalékkal, míg az elmúlt három hónapban 29 százalékkal emelkedett a felhasznált pénzösszegek aránya.

– A cégek a növekvő bérek mellett várhatóan egyre inkább élni fognak ezzel a béren kívüli juttatással a dolgozók megtartása, ösztönzése érdekében

– állapította meg a K&H. 

Hozzátették: a gyengülő forint és a növekvő energiaárak miatt az elkövetkező időszakban látványosan megugorhat a külföldi nyaralás költsége, ezért idén ismét a belföldi turizmusé lehet a főszerep a nyári szezonban.

(Borítókép: Egyre nő a pihenőkártyák népszerűsége. Fotó: K&H)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.