Lassul a gazdasági növekedés Ausztriában

Ausztriában a munkaerőhiány vált a gazdasági aktivitás egyik fő akadályává, mégpedig nagyobb mértékben, mint a pandémia előtt.

Magyar Nemzet
2022. 06. 09. 12:42
null
Bcs, 2021. november 22. Elnptelenedett tr Bcs belvrosban 2021. november 22-n. Ausztriban a koronavrus gyors terjedse miatt a mai naptl teljes lezrst rendel el a kormny, 2022. februr 1-jtl pedig ktelez lesz a vdolts az orszgban. MTI/AP/Lisa Leutner Fotó: Lisa Leutner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő két negyedévben fokozódó inflációs nyomás mellett az osztrák gazdasági növekedés lassuló ütemére számít a Wifo gazdaságkutató intézet. 

A Wifo csütörtökön publikálta legújabb elemzését, amelyben kifejtik, hogy 

az üzleti kilátásokat és várakozásokat követő makrogazdasági mutatók a 2022-es év második és harmadik negyedévére vonatkozóan a gazdasági tevékenység lassulására utalnak Ausztriában,

mivel korábban a növekedési impulzusokat elsősorban a kedvező exportdinamika adta, ami serkentette az ipari termelést.

– Egyre inkább visszafogják a gazdasági lendületet a kedvezőtlen kínálati sokkok, ráadásul fokozzák az árfelhajtó nyomást – emelte ki Christian Glocker, a Wifo aktuális konjunktúrajelentésének szerzője a kutatásról, hozzátéve, hogy a világgazdaság továbbra is növekedésben van, de lassuló ütemben. Ez hatással van az osztrák gazdasági teljesítményre is, ahol 

a növekedési pályát módosítja a tartósan magas infláció, a megszakadt ellátási láncok, az elhúzódó világjárvány, valamint az ukrán háború miatt bekövetkezett lassulás.

– Bár a belföldi gazdaság a gyengébb külföldi kereslet miatt ellenszélben van, ezt még ellensúlyozni tudja a járványellenes intézkedések széleskörű feloldása – fogalmazott Christian Glocker.

A gazdaságkutató elemzése kifejti, hogy Ausztriában a kínálati oldalon minden ágazat hozzájárult a gazdasági teljesítmény bővüléséhez, amit a keresleti oldalon főként a bruttó állóeszköz-felhalmozás, a magánháztartások fogyasztásának és az exportnak a bővülése támogatott. 

Az irányadó makrogazdasági mutatók ugyanakkor pesszimisták. 

Így például a Wifo üzleti hangulatindexe májusban jelentősen alacsonyabb volt, mint áprilisban, habár továbbra is pozitív és a hosszú távú átlag felett maradt. Ugyancsak visszaesett az előző hónaphoz képest az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexe májusban, emellett a gyengülő fogyasztói bizalom is árnyékot vet a gazdasági növekedés kilátásaira. 

Ráadásul 

az infláció továbbra is magas: a termelői árak egy ideje megfigyelhető két számjegyű növekedése már egyre inkább megjelenik a fogyasztói árakban.

Az elemzés arra is kitér, hogy a gazdasági folyamatok a munkaerőpiacon is tükröződnek. 

Ausztriában a foglalkoztatás továbbra is erőteljesen bővül, amelynek mértéke az ötödik hónapra – éves bázison – 2,8 százalékos lehet, eközben csökken a munkanélküliség. 

A foglalkoztatás továbbra is magasabb, mint 2020 elején, a világjárvány kitörése előtt, a munkanélküliség pedig jelentősen alacsonyabb – állapítják meg, megjegyezve, hogy a fellendüléssel együtt viszont visszatért a válság előtti évekre jellemző munkaerőhiány is. Ezt mutatja a Wifo konjunktúra-tesztje, amely szerint ráadásul 

a munkaerőhiány vált a gazdasági aktivitás egyik fő akadályává, mégpedig nagyobb mértékben, mint a pandémia előtt.

 

Borítókép: több tényező lassítja a növekedési kilátásokat (Fotó: Lisa Leutner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.