Tovább erősödik a magyar háztartások ellátásbiztonsága

Az E.ON két éve indult, Danube InGrid elnevezésű villamosenergia-hálózatfejlesztési projektje a második szakaszához érkezett, melynek keretében Budapesten és Pest megyében is kiemelt hálózatfejlesztések indulnak. A határon átnyúló program hazai, 84 milliárd forintos keretéből új alállomások épülnek, és okoshálózati megoldásokat is telepítenek, főként az E.ON észak-dunántúli, valamint budapesti és Pest megyei hálózatain.

Magyar Nemzet
2022. 06. 23. 15:58
null
Tiszalök, 2020. november 23. Távvezetékek az üzemterület mögött. A vízlépcsõ üzembehelyezése óta végez elektromos áramszolgáltatást a tiszalöki Tiszavíz Vízerõmû Kft. az ország kelet-közép régiójába. Jelenleg egy év alatt 800.000 megawattóra /MWh/, plusz a duzzasztómû által termelt 65.000 megawattóra mennyiségû áramot juttatnak el a felhasználókhoz. Így a térség nagyüzemei mellett 130.000 háztartást és több mint 350.000 embert érnek el. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Danube InGrid néven magyar–szlovák együttműködésben, az Európai Unió támogatásával 2020-ban indította az E.ON Hungária-csoport az elmúlt évek legnagyobb, egyben a leginkább jövőbe mutató hálózatfejlesztési beruházását az Észak-Dunántúlon – áll az E.ON által kiadott sajtóközleményben. Hozzátették, hogy az eredetileg ötvenmilliárd forintos költségkerettel induló projektben modern technológiával épülő megoldásokkal és ellátásbiztonsági beruházásokkal fejlesztik a térség villamosenergia-hálózatát, reagálva a megújuló energiaforrások növekvő térnyerésére, egyúttal megoldást nyújtva a folyamatosan növekvő lakossági és vállalati energiaigényekre.

A 2028-ig megvalósuló Danube InGrid projekt második fázisa jelentős beruházási forrásokkal folytatódik. A korábbiak folytatása mellett kiemelt hálózatfejlesztési munkálatokat indítanak az E.ON Hungária-csoport tagjaként működő ELMŰ Hálózati Kft. területén, Pest megyében és Budapesten is.

A jövő hálózati infrastruktúrájának fejlesztése, ami lehetővé teszi a fenntartható, zöld energiaátmenetet, az egész közösségünkre hatással van. Ma már bárki – magánember, család, kisvállalkozó vagy ipari termelő – aktív szereplője, alakítója lehet a fenntartható jövőnek. Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a nagyléptékű beruházássorozattal ehhez a jövőhöz járulunk hozzá, egyaránt stabil alapot teremtve a lakosság és a gazdasági szereplők fejlesztési, bővítési terveihez

– mondta Béres József, az E.ON Hungária-csoport vezérigazgató-helyettese.

A vállalatcsoport Pest megyében a növekvő ügyféligényekre reagáló és későbbi bővülési igények befogadására is alkalmas transzformátorállomásokat épít, emellett új okoseszközöket, távműködtetésű oszlopkapcsolókat, zárlatjelzőket, intelligens transzformátorokat telepít a hálózatra, hogy üzemzavar esetén gyors átkapcsolásokkal, alternatív úton tudja megfelelő minőségű energiával ellátni a kiesett szakaszt, így az ügyfelek rövidebb időre vagy akár egyáltalán nem érzékelik az áramkimaradást.

Pest megye mellett a főváros is profitál a fejlesztésekből. Az E.ON a város villamosenergia-hálózatát azzal a többes céllal fejleszti, hogy a budapesti otthonokban minél inkább zavartalan és üzembiztos legyen az ügyfelek ellátása, válaszoljon a növekvő energiaigényekre és bővülő lehetőség nyíljon a megújuló energiaforrások hálózatra csatlakoztatására.

„A kormány célja, hogy tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát, ezzel egyidejűleg biztosítsa a mind szélesebb körű kapcsolódást a régiós áram- és földgázhálózatokhoz. A Nemzeti tiszta fejlődési stratégiában kitűzött 2050-es, teljes klímasemlegesség eléréséhez nélkülözhetetlen a megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő energiatermelés növelése. E célkitűzések megvalósításában az átviteli rendszerirányítók és a villamosenergia-elosztók kulcsszerepet töltenek be, a mostani fejlesztések tehát kiemelt jelentőségűek. A Danube InGrid nemzetközi projekt lehetővé teszi nagyszámú megújuló villamosenergia-termelő hálózati csatlakozását, a hálózat hatékony működtetését, hozzájárul a szolgáltatás színvonalának, valamint az ellátásbiztonságnak a növeléséhez. Emellett támogatja a fenntarthatósági, energia- és klímapolitikai célkitűzéseinket is infokommunikációs technológiák, szoftverek, innovatív hálózati megoldások alkalmazásával” – mondta el a programról szóló nyilvános konzultáción Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A program most induló második fázisába az MVM-csoport is bekapcsolódik. Az MVM Émász Áramhálózati Kft. révén a fejlesztéssorozat kiterjed az északkelet-magyarországi régióra is, így a 84 milliárd forintos program keretében az Észak-Dunántúl mellett a következő hat évben Közép-Magyarország, valamint Északkelet-Magyarország területén is megvalósulhatnak a nagyarányú villamoshálózat-fejlesztési beruházások.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.