Miközben az orosz–ukrán konfliktus következményei a hazai agrár-élelmiszeripar egészére drámai hatással vannak, az ágazatnak azonban az idén a háborúnál is súlyosabb problémával kell szembenéznie. Az évszázados aszály alaposan rányomja a bélyegét az idei termésre, s nem csak búzából és kukoricából terem kevesebb. A részben öntözött körülmények között termelt zöldségek és gyümölcsök esetében is jelentősnek mondható terméskiesésről szólnak a híradások, a szabadföldben nevelt, többségében a hazai hűtő- és konzervipar nyersanyagának számító termények esetében pedig még ennél is jelentősebb a veszteség. Sok esetben pedig nemcsak a mennyiséggel, hanem a termények minőségével is komoly baj van.
Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke szerint míg korábban mindenki azt gondolta, hogy a háború határozza meg az idei termelést, az időjárás erre bőven rákontrázott, az aszály ugyanis máig nem látott kihívások elé állította az ágazatot.
A hazai hűtő- és konzervipar főbb nyersanyaga a zöldborsó és a csemegekukorica, s bár utóbbi esetében ma már a területek kétharmadát öntözik a gazdálkodók, így is jelentős terméskieséssel számolnak a szakemberek. – A borsószezonnak már vége, ott a termés 15-20 százalékkal maradt el a tervezett szinttől. A csemegekukorica esetében az idény derekán járunk, az előzetes becslések alapján legalább 30 százalékos kiesésre számítunk, amit a következő hetek időjárása még tovább is ronthat – mutatott rá a szakember, aki szerint több, elsősorban öntözetlen területen, meg sem kezdték a betakarítást a gazdák, mert nem volt érdemes a gázolajat arra költeni, hogy learassák azt a minimális mennyiséget, ami megtermett.
A helyzetet tovább nehezíti, hogy a mennyiség mellett a minőséggel is komoly problémák adódtak. A hőség miatt a borsó nagyon hamar túlérett, ami nagyban megnehezítette a feldolgozást, a csemegekukorica esetében pedig a szárazság miatt nem fejlődtek egyenletesen a szemek. A beérkező csövek minősége nehezíti az automatizált feldolgozást, és jelentős többletköltséget okoz a hűtő- és konzervipar szereplőinek.
Sebesta Péter jelezte: a meggy is fontos terméke a konzerviparnak, s bár ott is jelentkeztek a szárazság jelei, de meggyből legalább egy átlagosnak mondható termés volt az idén. A csemegeuborka feldolgozása is jelentősnek mondható, de évek óta egyre csökken a termőterület. Főként a költséghatékony technológia hiánya miatt van ez így, a piacainkat pedig a balkáni országok veszik át.