Kevés az esély az energiaválság megoldására

Brüsszelben gyűltek össze rendkívüli tanácskozásra az unió energiaügyi miniszterei pénteken.

Munkatársunktól
2022. 09. 09. 14:08
SZIJJÁRTÓ Péter; MOSKWA, Anna
Brüsszel, 2022. szeptember 9. Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi és klímaügyi miniszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üdvözli egymást az Európai Unió energiaügyi miniszterei rendkívüli tanácskozásának kezdetén az Európai Tanács brüsszeli székházában 2022. szeptember 9-én. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európát fenyegető energiaválság megoldására gyűltek össze a blokk energiaügyi miniszterei pénteken Brüsszelben. A vélemények azonban annyira eltérők, hogy kicsi a valószínűsége egy egységes álláspont kialakításának – írja a VG.

Az alaphangot még csütörtökön adta meg Alexander De Croo belga miniszterelnök, aki szerint az öreg kontinens az ipar leállásával és alapvető társadalmi elégedetlenséggel néz szembe az energiaválság miatt. A gáz ára körülbelül a nyolcszorosa az elmúlt években megszokottnak, a kereskedés volatilis, az aktuális politikai helyzet függvényében száguldoznak az árak – többnyire felfelé. A pénteki tanácskozáson döntés nem várható, viszont az elhangzottak nagyban befolyásolják majd Brüsszel intézkedéseit.

 

Kadri Simson, az EU energiaügyekért felelős biztosa közölte, hogy öt javaslatot terjesztenek a tagállamok elé. Simson hangsúlyozta, hogy a válság nem csupán az árakról, legalább ennyire az ellátásbiztonságról is szól.  

 

Brüsszel azt tervezi, hogy felújítja Algériával a tárgyalásokat a gázszállításokról.

Anna Moskwa lengyel klímaügyi miniszter szerint a jelenlegi árak nem fogadhatóak el a tagállamok számára, így gyors reagálásra van szükség az üzleti szektor és a háztartások védelme érdekében. Eamon Ryan ír környezetvédelmi miniszter szintén minél gyorsabb uniós megoldást sürgetett, konkrét megoldási javaslatokat vár. Szerinte a legfontosabb kérdések közé tartozik, hogy az alacsony költségű villamosenergia-termelők árbevételét korlátozzák, a fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó vállalatok fizessenek szolidaritási adót, továbbá vezessenek be keresletcsökkentő megoldásokat.

Nincs könnyű helyzetben Robert Habeck, a zöldpárti német gazdasági miniszter, aki a héten közölte – szembemenve pártja korábbi álláspontjával –, hogy a még üzemben lévő, ám bezárásra ítélt három német atomerőműből kettő jövő április után is készenlétben marad.

 

A ZDF által készített közvélemény-kutatás szerint a német választók kevesebb mint egyharmada támogatja a miniszter terveit. 

 

Josef Síkela cseh ipari miniszter pár napon belül javaslatot vár Brüsszeltől, a végső megoldás pedig a hó végére kell hogy megszülessen. Christian Lindner német pénzügyminiszter továbbra is kardoskodik az olajársapka mellett, mondván, mindenképpen el kell kerülni, hogy Moszkva többletbevételekre tegyen szert a drága olajból. 

Brüsszel tervei között egy, a gázra bevezetett ársapka is szerepel, amelyet a balti államok támogatnak, viszont több tagállam, például Németország, Ausztria és Csehország is ellenzi, így kevéssé valószínű, hogy bevezetik – idézi fel a VG.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte:

hogy ha kizárólag az orosz gázra vonatkozóan árkorlátozásokat vezetnek be, az értelemszerűen a gázszállítások azonnali leállításához vezet. Nem kell Nobel-díjasnak lenni, hogy ezt belássuk.

 

 

A szlovákok is elutasítják az ársapkát A német és a magyar mellett a szlovák kormány is elutasítja az orosz vezetékes földgáz importjára tervezett ársapkát – írja a Ma7.sk. A cikk szerint szlovák gazdasági minisztérium államtitkára, Karol Galek a brüsszeli miniszteri csúcsra menet közölte, Szlovákia sem támogatja az orosz vezetékes gáz importjára vonatkozó ársapka uniós bevezetését. – Szlovákia nem támogatja a magas árak megoldását, amelyek negatív hatással vannak a földgáz és az elektromos áram ellátásbiztonságára. Ebből a szempontból az ársapka ellen vagyunk, mert az orosz import leállásához vezetne és további negatív hatással járna az árakra és a gáz hozzáférhetőségére – jelentette ki Galek.

Borítókép: Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi és klímaügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üdvözli egymást az Európai Unió energiaügyi miniszterei rendkívüli tanácskozásának kezdetén (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.