Az olajembargó veszélybe sodorja a benzinárstopot is + videó

Az olajembargó bevezetésével az európai politikai elit a gázpiaci helyzethez hasonló problémát idézett elő, amiben a fő kérdést lassan nem az ár jelenti, hanem hogy lesz vagy nem lesz. Azáltal, hogy az unió lépésről lépésre elvágja magát a működéséhez szükséges nyersanyagoktól, évtizedek munkáját teszi tönkre – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 12. 03. 8:47
The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform
The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform Fotó: SERGEY ANISIMOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió szankciós politikájának eddigi legnagyobb hatású mérföldkövéhez érkeztünk. Az Oroszországgal szemben nyár elején elfogadott olajembargó hétfőn hatályba lép, és Európa lemond legnagyobb beszállítójáról, ami a háború előtt az olajigényének több mint negyedét fedezte. Ez olyan mértékű beavatkozás a gazdasági folyamatokba, amire korábban nem volt példa – ismertette közösségi oldalán a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. Hortay Olivér szerint a lépésből Európa nem jöhet ki jól. 

– A rendkívüli mennyiségű orosz olaj pótlása az egyébként is szűkös globális piacról óriási logisztikai feladat, amiben a legkisebb hiba is ellátási zavarokat okozhat. Ha ez sikerül, az uniónak akkor is mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, mert a világpiaci olajárak sokkal magasabbak az orosz áraknál. Az olajembargó tehát csökkenti az energiabiztonságot és növeli a költségeket, ami vélhetően az inflációs nyomás fokozódásához és a kibontakozó gazdasági válság mélyüléséhez vezet majd – magyarázta a szakértő.

Ráadásul jó esély van arra is, hogy Oroszország és a nagy olajkitermelő országok nem nézik majd tétlenül az unió embargóját. A napokban az orosz miniszterelnök-helyettes Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterével egyeztet a lehetséges válaszlépésekről. Márpedig a nagy olajkitermelők az elmúlt hónapokban sokkal inkább Oroszországhoz igazodtak, mint a Nyugathoz, ami Európának nem sok jót ígér.

– A kibontakozó problémák Magyarország szempontjából is aggasztók. Hazánk ugyan mentességet harcolt ki magának az embargó alól, így továbbra is vásárolhat orosz olajat. Tehát közvetlen ellátásunk nem kerül veszélybe, de a közvetett hatások alól nem fogjuk tudni teljesen kivonni magunkat. Az unióban kibontakozó gazdasági válság hullámai Magyarországra is begyűrűznek majd és azáltal, hogy más tagállamok energiapiaci mozgástere szűkül, hazánk is egyre nehezebben és drágábban fog tudni üzemanyagokat importálni – magyarázta. Hozzátette: 

Ráadásul, a világpiaci olajárak várható emelkedése az orosz beszerzés költségeit is felfelé hajtja majd. Az Európai Unió olajembargója tehát nemcsak Magyarország gazdasági mozgásterét szűkíti, de veszélybe sodorja a benzinárstop fenntartását is.

 

– Az olajembargó bevezetésével az európai politikai elit a gázpiaci helyzethez hasonló problémát idézett elő, amiben a fő kérdést lassan nem az ár jelenti, hanem hogy lesz, vagy nem lesz. Azáltal, hogy az unió lépésről-lépésre elvágja magát a működéséhez szükséges nyersanyagoktól, évtizedek munkáját teszi tönkre. Az európai politikai elitnek mielőbb változtatnia kell. Minél tovább tart ki az unió a szankciók mellett, annál mélyebbről indulhat majd a kármentés – tette hozzá a szakértő.

 

Borítókép: Sarkvidéki orosz fúrótorony a Pecsora-tengeren (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.