Csúszik a Dunai Finomító újraindítása, újabb hibát találtak

Nagyobb a baj Százhalombattán, mint gondolták, elúszott a Dunai Finomító péntekre tervezett üzembe helyezése. Ha hétfőn sem indul újra, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop nem éli meg a karácsonyt – írja a Vg.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2022. 12. 01. 8:31
null

Nagyobb a baj Százhalombattán, mint gondolták, elúszott a Dunai Finomító péntekre tervezett üzembe helyezése. Ha hétfőn sem indul újra, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop nem éli meg a karácsonyt – írja a Vg.hu.

Újabb, immáron a második hibára bukkantak a Mol százhalombattai finomítójában, a Dunai Finomítóban – értesült a Világgazdaság hiteles forrásokból.

Úgy tudják, hogy a finomítóban nyomáspróbát végeztek és eközben újabb csőrepedést tártak fel. Ez súlyos probléma, mert a finomítót nem lehet üzembe helyezni, amíg a hiba fennáll. Információik szerint az eset miatt a százhalombattai finomító újraindítását három nappal elhalasztotta a Mol az eredeti tervekhez képest. A legutolsó forgatókönyv szerint ezen a héten pénteken, december 2-án este áll volna vissza a termelésbe, ez azonban jövő hétfőig, december 5-ig biztosan nem történik meg. 

Vagyis addig a finomító tovább áll, illetve részleges, legfeljebb 50-55 százalékos kapacitással működik.

Harmadjára is megpróbálják visszahozni a Dunai Finomítót

A százhalombattai finomítóban lényegében a nyár közepe óta zajlik a nem halasztható karbantartás. Nem kis projektről ez, a Mol történetének legkiterjedtebb nagyszervizéről van szó. Ez két ütemben valósult volna meg. Az elsőben július 31. és szeptember 18. között a finomító több üzemében is egyszerre végezték el az időszakos, ütemezett karbantartást, ami a berendezések biztonságos üzemmenetét, illetve élettartam-növelését szolgálta. A második ütem október elején vette kezdetét, ennek során további üzemek nagyjavítását végzik el. Ezzel kapcsolatban arról volt szó, hogy már október végén a végére érhet a folyamat, ami után a százhalombattai üzem százszázalékos kapacitással működik majd.

 

Végül nem így lett, a Dunai Finomítót csak november 12-én indították volna el újra.

 

Csakhogy a folyamat során műszaki hiba történt, ekkor fedezték fel az első csőrepedést. Ezt hegeszteni kellett, ami hosszabb időt vehetett igénybe, mert az új dátumot csak majdnem három héttel későbbre, december 2-re tűzték ki. Időközben derült fény a második csőrepedésre, amelynek javításával kapcsolatban forrásaink inkább szkeptikusan fogalmaztak arról, hogy az valóban belefér három napba. Azt is jelezték, hogy a történtek fényében nem zárható ki egy újabb hiba bekövetkezése sem.

Az már a nyári leállásnál is látszott, hogy Százhalombatta kiesése – tetézve a régiós finomítókban bekövetkezett műszaki zavarokkal – a rendszerből masszív beavatkozást igényel. A kormány akkor meg is nyitotta a stratégiai készleteket, két döntésével 18 millió liter 95-ös benzin és 213 millió liter gázolaj felszabadítását rendelte el. 

A napokban a kabinet egyértelművé tette, hogy

az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos működése is szükséges a benzinárstop január utáni fenntartásához.

A teljes cikk Hajszálnyira vagyunk a benzinárstop végétől – újabb hibát találtak a Mol finomítójában címen, a VG oldalán olvasható el.

Borítókép: a százhalombattai olajfinomító (Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.