időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Harc az energiafronton

Kiss Gergely
2022.11.30. 05:45 2022.11.30. 08:08
Harc az energiafronton

Még ötöt kell aludnunk ahhoz, hogy életbe lépjen az orosz olajra kivetett uniós embargó. Az orosz nyersolaj uniós importjának tilalma fél évvel a döntés után, azaz december 5-től hatályos. Kérdés csak az, hogy ezt követően ki kerül nehezebb helyzetbe. Ha az elmúlt kilenc hónap tapasztalatából vonjuk le a következtetéseket, akkor a válasz majdhogynem egyértelmű: Európa.

Az bizonyos, hogy Oroszország már talált új vevőket a fekete aranyra. Kína és India is beállt a vásárlók sorába. Azt persze még nem tudjuk, hogy mindez elegendő lesz-e ahhoz, hogy Moszkva ezzel pótolja az európai eladásokat. Ugyanakkor azt sem tudjuk, hogy Európa tudja-e pótolni az orosz olajat. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy az egyenlet végeredménye az uniós közösség szempontjából nem mutat majd biztató képet.

Egy minapi elemzés kiválóan tapintott rá a lényegre. Rámutatott arra az eshetőségre, hogy ha az Európai Unió végül orosz olaj nélkül is megoldja a beszerzéseit, akkor azokért szinte biztosan többet kell fizetni. Ezzel adunk egy jó nagy pofont az inflációnak, amely már most is fejfájást okoz. Ha pedig Oroszország a jövőben is megtalálja a vevőit az olajára, akkor meg adódik a kérdés: mi a fenének kellett kivetni az embargót? Európa azzal sem nyer, ha Moszkva a korábbinál kevesebb energiaforrást tud értékesíteni. Ha csökken az orosz kitermelés, az szűkíti a globális kínálatot. Ez pedig egyáltalán nem kedvez majd Európának.

Az Orbán-kormány a brüsszeli tárgyalásokon sikeresen elérte, hogy Magyarország mentességet kapjon, így a vezetéken érkező olajat nem érinti a tilalom. Az unió átalakuló gazdasági körülményeinek hatásait azonban nem lehet teljesen feltartóztatni a határokon. A túlfuttatott szankciós politika miatt az energiaárak az egekbe emelkedtek, ez pedig évente tízmilliárd eurós hiányt okoz a magyar gazdaságban. Ezért kellett hozzányúlni a csaknem tíz évvel ezelőtt életbe lépett rezsicsökkentéshez is, amely azonban így is havonta mintegy 180 ezer forintos segítséget nyújt a családoknak. Ez éves szinten több mint kétmillió forintot jelent.

A romló körülmények közepette kell fenntartani az ársapkákat is. Európában Magyarországon a legalacsonyabb a benzin és a gázolaj ára, ugyanakkor az sem mindegy, hogy meddig lehet kellő mennyiségben biztosítani az üzemanyagot. Néhány nappal ezelőtt jött a hír, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték. Szerencsére nem tartósan, de nincs garancia arra, hogy ez ne ismétlődjön meg. Mindezek tetejében a százhalombattai finomító jelenleg csak 50-55 százalékon képes termelni.

A körülmények afelé mutatnak, hogy ha nem fordul jobbra a helyzet, akkor az is előfordulhat, hogy belátható időn belül búcsúzni kell a rögzített üzemanyagártól. Annak ugyanis két feltétele van: a Barátság vezeték és a százhalombattai finomító zavartalan üzemelése. A kormány többször nyomatékosította: az energiaellátás biztonságából nem lehet engedni. Az ország nem maradhat üzemanyag nélkül. Egész Európa pengeélen táncol. Hiba volt olyan termékekre embargót kivetni, amelyekből az unió szorul behozatalra. Ma már azért is izgulni kell, hogy ne legyen túl hideg a téli időszak. Az energia drágább és kevesebb. Egyelőre ezt sikerült elérni a szankciós politikával.

Oroszország inváziója nem ért véget, a fegyverek ugyanúgy ropognak, mint kilenc hónappal ezelőtt. Azóta azonban sok tízezren meghaltak, milliók menekültek el szülőföldjükről, Ukrajnában városok és falvak tűntek el a föld színéről, a megtámadott ország pénzügyi csődben van, miközben Európa gazdasága recseg-ropog. Moszkva nem hátrált meg, a háború viszont átterjedt az energiafrontra is. Itt pedig Európa áll vesztésre.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.