Kézzelfogható segítség az árstop

Nagy segítséget ad az egyes alapvető élelmiszerek árának maximálása a hazai vásárlóknak, a tej, a tojás, a cukor, a napraforgóolaj, illetve a sertés- és baromfipiacon ugyanis jelentős áremelkedés ment végbe az elmúlt hónapokban. Az intézkedés meghosszabbításával a lakosság továbbra is élvezheti az árstop adta előnyt, egyes becslések szerint ugyanis a februárban bevezetett árplafon mintegy kétszázmilliárd forintot hagyott eddig a családi kasszákban.

2022. 12. 15. 6:44
null
20221114 Békéscsaba Árstop Valamennyi érintett Békés megyei élelmiszerüzletben kapható krumpli és tojás. Egyelőre nem indult roham egyik termék iránt sem a boltokban. Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap Képen: Kovátsné Klement Mónika a békéscsabai Százas ABC munkatársa Fotó: Für Henrik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemi lépést jelent a hazai vásárlóknak az élelmiszerárstop bevezetése, az intézkedés hatálya alá tartozó termékek körében ugyanis jelentős drágulás ment végbe a piacon – már ami a termelői árakat illeti. A kiskereskedők – a kormány döntésének értelmében 2023. április 30-ig – továbbra sem adhatják magasabb áron ezeket a termékeket, mint amilyen árat 2021. október 15-én alkalmaztak. Az Országos Kereskedelmi Szövetség nemrég közzétett becslése szerint az intézkedés hatására több mint kétszázmilliárd forint maradt a vásárlók pénztárcájában. 

Az árstop február elsején lépett hatályba, azóta pedig az energiaválság mellett az orosz–ukrán háború és a szankciós politika is jelentős szerepet játszott abban, hogy Európa-szerte rohamos drágulás ment végbe az élelmiszerek piacán. Bár az árstopos termékek vásárlói ebből egyelőre nem sokat érzékelnek, a sertés- és baromfihús mellett az étolaj ára is nagyon megemelkedett, ahogyan a tej esetében is jelentős a volt drágulás az elmúlt hónapokban.

Legutóbb az étkezési burgonya és a tojás került be az ársapkás termékek körébe, ez utóbbi esetében ráadásul ugrásszerű áremelkedés volt megfigyelhető a piacon. E két új termék ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vágósertés ára múlt év októbere óta majdnem a duplájára emelkedett: míg tavaly kilónként 360 forintért vették át a hízókat a feldolgozók, az idén októberben 671 forintra nőtt az ár. A helyzet a baromfi esetében is hasonló, a vágócsirke kilónkénti ára egy év alatt 307 forintról 458 forintra nőtt. A tehéntej termelői ára 119 forintról 208 forintra ugrott, míg a tyúktojás ára tavaly október óta a duplájára drágult, és darabja elérte a 45 forintot.

Így érthető, ha a vásárlók egyre inkább a maximált árú termékek felé fordulnak. Az Agrárközgazdasági Intézet statisztikája szerint az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT-tej esetében figyelhető meg. Lisztből 27 százalékkal, napraforgó-étolajból 44 százalékkal, csirkemellből 34 százalékkal, csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal többet adtak el eddig idén a kereskedők, mint a múlt év azonos időszakában.

– Az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. A kormány továbbra is elkötelezett a családok támogatása mellett, ezért fenntartja az élelmiszerárstopot – hívta fel a figyelmet minap az agrárminiszter. 

Nagy István jelezte: az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak tovább súlyosbították a helyzetet.

A tárcavezető kifejtette, az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek. Ezen kötelezettség megtartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi is az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap/ Für Henrik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.