időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Sikeresen eljutott Orbán Viktorhoz a taxisok levele, reagált a kormány

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG
2023.01.26. 10:31 2023.01.26. 12:38
Sikeresen eljutott Orbán Viktorhoz a taxisok levele, reagált a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök mellett több miniszter segítségét is kérték a levélben, a hazai személytaxis ágazat túlnyomó részét tömörítő érdekképviseletek és gazdasági szereplők hétfőn. Az írásban elutasították, hogy a hatósági árakat szabad vagy részben szabad piaci ár váltsa fel. Levelük eredményére nem kellett sokat várniuk.

A Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely a személytaxi-szolgáltatásnál megállapítja az eltérő rendelkezéseket a hatósági áraktól.

A döntés értelmében 

megvalósul a fővárosi 10 százalékos díjemelés, viszont a fix tarifák szabad piacosítására nincs lehetőség. A rendelet január 26-tól lép hatályba.

emelte ki a VG.

A rendeletben az orosz–ukrán háború és a humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítására és kezelésére hivatkoztak. Eszerint a jelenleg érvényes hatósági ár nem vezethető ki, viszont a települési önkormányzat a hatósági ár mértékét megváltoztathatja. Ezt viszont csak úgy tehetik meg, hogy a rögzített hatósági ár helyett magasabb hatósági ár nem alkalmazható. 

A taxisok miniszterelnöknek írt levele. Forrás: Világgazdaság

Ahogy korábban a Magyar Nemzet is megírta, a taxisok levélben fordultak Orbán Viktorhoz, amelyben egyértelműen elutasították, hogy a hatósági árakat szabad vagy részben szabad piaci ár váltsa fel. Az írást több miniszter is megkapta, köztük Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

A levélben a taxisok arra kérték a miniszterelnököt, hogy a kormány támogassa az ágazatot abban, hogy a budapesti taxiközlekedésben az árak megállapításáról szóló törvényben meghatározott hatósági ár megmaradjon.

A taxisok arra hivatkoztak, hogy a szabályozás a 2013-as bevezetése óta számos téren jótékony hatást fejtett ki.

Borítókép: taxi gépkocsik sora vár utasra a Keleti pályaudvar érkezési oldalánál (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.