Magához térhet a baromfiágazat

Még az idén magára találhat a madárinfluenza és a háborús infláció miatt nehéz helyzetbe került hazai baromfiágazat. A kormányzat által nyújtott támogatások mellett a járványhelyzet javulása is a termelés visszarendeződésének irányába mutat.

2023. 02. 06. 6:05
null
20210602 Tiszadada Tiszadadán, a 2200 lelkes községben az önkormányzat majdnem 250 embert foglalkoztat és ide tartoznak a közmunkások is. Mivel Dadán az önfenntartó falu modelljét követik, megpróbálják előállítani helyben, ami egy falunak szükséges. Dada saját földterülettel rendelkezik, 110 hektár legelővel és 33 hektár szántófölddel. A legelőt a község állattartó gazdái használják, a szántóföldet pedig – kiegészítve tucatnyi kiskerttel – az önkormányzat. A falunak saját tyúkfarmja is van 4000 állattal, így a tésztát is maguknak gyártják. Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld Képen: Tyúkfarm Fotó: Kállai Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős támogatást kaptak az elmúlt évben a hazai baromfitartók. Ha sikerül véget vetni a madárinfluenzának, még az idén újra növekvő pályára kerülhet az ágazat – derült ki Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormányzat az elmúlt évben minden segítséget megadott az állattartóknak. Számos, a baromfitartókat is segítő intézkedést vezetett be az Agrárminisztérium a gazdák pénzügyi likviditásának javítása érdekében. Az uniós válságkezelési csomag hazánknak jutó keretéből 6,2 milliárd forint értékben nyújtott extra támogatást a sertés- és baromfiágazat szereplőinek, amelyből a baromfiágazat 4,3 milliárd forinttal részesült. A Vidékfejlesztési program (VP) keretében pedig mintegy 15 milliárd forint kerettel új baromfi-állatjóléti támogatási konstrukciót vezetett be a tárca.
 

Az állattartókat számos intézkedéssel segítette a kormány az elmúlt évben.                                                                                                                                                                                            Fotó: Nagy Norbert

– A VP keretéből csak az elmúlt néhány évben 460 ezer kérelem kapcsán mintegy 160 milliárd forint támogatást ítéltek meg a telepek korszerűsítésére – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Nagy István emlékeztetett arra is, hogy valamennyi mezőgazdasági termelő, így az állattartók számára is megteremtették a meglévő hiteleik fizetéséhez kapcsolódó moratórium lehetőségét. Azok az állattartók, akik 2022. szeptember végéig jelentkeztek, 2023 végéig kaptak haladékot a hiteleik törlesztésére. – Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen összesen 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel törlesztésének felfüggesztését kérték a gazdák – mutatott rá a miniszter.

Az állattartók és az aszály miatt kárt szenvedett gazdálkodók forgóeszköz-finanszírozásának megkönnyítését célozza a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program is.

A miniszter jelezte: az előrejelzések szerint a hazai és az európai uniós baromfitermelés is helyreáll az idén, a változó körülmények miatt azonban biztos prognózist egyelőre nem lehet adni. 

Az ágazat számára a gazdasági nehéz­ségek mellett főként a madárinfluenza miatti fenyegetettség jelenti a legnagyobb kockázatot. Az elmúlt hónapokban rohamosan terjedt a kór a hazai állományban, a napokban azonban már kedvező hírekről számolt be a hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég közölte, hogy a járványhelyzet tovább javult, így február elsejétől Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében is enyhítések léptek életbe. A vármegyék korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek közelében is újra betelepíthetik a baromfikat a gazdálkodók. Az érintett országrészben egyébként már január második felében újraindulhatott a termelés, miután a hatóság újabb megbetegedés hiányában feloldotta a megfigyelési körzetek jelentős részét. A betelepítés ugyan szigorú szabályokhoz kötött, de nagy segítséget jelent az állattartóknak, hiszen végre újrakezdhetik a termelést.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.