Vasárnapi boltzárról szavazott a horvát parlament

Több alkalommal próbálták már bevezetni az üzletek vasárnapi zárvatartását.

Magyar Nemzet
2023. 03. 17. 16:00
null
This photograph taken on September 26, 2022, shows a woman examining food items on a supermarket shelf displaying product prices in both Kuna and Euro currency, in Zagreb. - Croatia is counting down the weeks before switching to the Euro, while some in one of European Union's weakest economies question the timing amid challenged global security and rampant inflation. On January 1, the Balkan nation of 3.9 million people will bid farewell to its Kuna currency and become the eurozone's 20th member. The change comes less than a decade since the former Yugoslav republic, independent since 1991, joined the EU. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátozzák az üzletek vasárnapi nyitvatartását Horvátországban. A legtöbb üzlet – néhány kivételtől eltekintve – évente legfeljebb 16 vasárnapon lehet majd nyitva, miután a horvát parlament pénteken megszavazta az erről szóló jogszabályt – közölte a horvát közszolgálati televízió. Az új törvény július 1-jén lép hatályba, a kereskedők maguk dönthetik el, hogy melyik 16 vasárnapon lesznek nyitva.

A jogszabály a kivételek között említi egyebek között a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket, továbbá a vásárokat és a piacokat. A trafikok vasárnap és ünnepnapokon 7-től 13 óráig lehetnek nyitva az új szabályozás szerint. 

Horvátországban eddig az üzletek vasárnapi zárvatartására tett kísérletek mindegyike kudarcot vallott. 2003-ban Ivica Racan szociáldemokrata kormányfő rendelte el az üzletek vasárnapi zárvatartását, de az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az erről szóló törvényt. Öt évvel később az Ivo Sanader vezette jobboldali kormány is próbálkozott, de a taláros testület ezt is elvetette. Plenkovic kormánya először 2021-ben állt elő ezzel a tervvel, de akkor a koronavírus-járvány miatt nem bocsátották szavazásra. Tavaly decemberben a kabinet ismét elfogadta ez erről szóló törvénymódosítási javaslatot, amelyet első olvasatban meg is vitatott a parlament.

Borítókép: Július 1-jétől évente legfeljebb 16 vasárnapon lehetnek nyitva az üzletek Horvátországban (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.