Az Országgyűlés előtt a védelmi költségvetés

Háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. A jövő évi ezért egy védelmi költségvetés – ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter.

2023. 05. 30. 10:12
KÖVÉR László; VARGA Mihály
Benyújtották a 2024-es költségvetést a parlamentnek Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta a 2024-es költségvetést az Országgyűlésnek Varga Mihály. A Pénzügyminiszter előzetesen a közösségi oldalán már jelezte: háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. A jövő évi ezért egy védelmi költségvetés.

 

A tervezetben a kormányzat négyszázalékos gazdasági növekedéssel számol, az államháztartás hiánya a GDP 2,9 százaléka lehet, az államadósság mértéke pedig 66,7 százalékára csökkenhet, az infláció éves szinten várhatóan hat százalék lesz 2024-ben.

 

Az ország védelme kiemelt terület, ezt tovább erősíti a kormányzat. Ezt a célt szolgálja a honvédelmi alap fejlesztése. Ennek köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások 2024-ben is meghaladják a GDP kettő százalékát. A biztonságunkat nemcsak a háború, hanem a magyar határokat fenyegető migráció miatt is meg kell erősíteni. A háború okozta gazdasági válság további migrációs hullámokat indíthat el Európa felé. Magyarország eddig is csak magára számíthatott a határok védelmében. A legfontosabb célunk továbbra is az, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ne a magyar emberek fizessék meg a háború költségeit, a határokat pedig biztonságban tudhassuk – olvasható a törvénytervezet indoklásában.

A kormány továbbra is fenntartja a rezsitámogatási rendszert. A brüsszeli elhibázott szankciós politika következményeként ugyanis egész Európában jelentősen megemelkedtek az energiaárak. 

 

A 2013 óta fennálló rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően a magyar családok fizetik a legolcsóbb energiaárakat az Európai Unión belül.

 

 – A 2024-es költségvetésnek is része marad a rezsivédelmi alap, aminek fedezete az extraprofitadókból és egyéb bevételekből származik. Ennek segítségével az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is védelmet nyújthatunk a magyar családoknak és vállalkozásoknak a világpiaci energiaárak emelkedésével szemben – emelte ki a Pénzügyminisztérium.

A munkahelyek védelme is kiemelt szerepet kap a 2024-es költségvetésben. A magyar családok boldogulásának és a gazdaság fejlődésének is a munka az alapja. Ezért az elhibázott brüsszeli szankciók miatti nehéz gazdasági helyzetben is kiemelt célja a kormánynak, hogy fenntartsa a teljes
foglalkoztatást és megvédje a 2010 óta létrejött egymillió új munkahelyet. 

 

A költségvetési törvénytervezet rögzíti: a magyar családok támogatását szolgálja továbbra is a munka és a gyermeknevelés megbecsülésére épülő családi adórendszer, amely Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó-kulcsára és a családi adókedvezményre épül.

 

 

A kormány 2010-ben vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Az intézkedéseknek köszönhetően a nyugdíjak 2010 óta közel 92 százalékkal emelkedtek.

 

A következő évben a 13. havi nyugdíjra 449 milliárd forintot fordít a költségvetés. Ismert: a kormány 2021-től építette vissza a 13. havi nyugdíjat. A döntés a fokozatos visszaépítésről szólt, 2022-ben azonban a tervezett kétheti juttatás helyett a teljes havi összegű 13. havi nyugdíjat kapták meg a
jogosultak. Azok is megkapták ezt a juttatást 13. havi ellátás címén, akiknek az ellátását a nyugdíjakkal azonos módon kell emelni (ilyen a rokkantsági ellátás). Ha a gazdasági növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja és az államháztartás egyenlegcélja teljesül, a nyugdíjasokat novemberben a havi járandóságuk mellett nyugdíjprémium illeti meg. A nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a
kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kapnak. 

 

A kabinet az elmúlt években – a gazdasági növekedésnek köszönhetően – már öt alkalommal fizetett eddig nyugdíjprémiumot és egyszeri juttatást. A 2024-es költségvetés mindezeken felül az oktatásra és az egészségügyre is több forrást biztosít.

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter Kövér László, az Országgyűlés elnöke a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án. A jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.