Pihenőnap lehetne szenteste az áruházi dolgozóknak

A kormány munkamentessé tenné a karácsony környékét egy vitára bocsátott elképzelés szerint.

Magyar Nemzet
2023. 05. 30. 14:39
Délelőttönként két órán át csak az idősebbek vásárolhatnak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész évben megfeszített tempóban dolgozó kereskedelmi munkavállalók is igényt tartanak a december 24-i pihenőnapra, ezért ennek elrendelését már az idei szenteste vonatkozásában is kezdeményezzük a jogalkotóknál – olvasható a Napi.hu cikkében Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu keresztényszociális munkavállalói érdekképviselet elnökének közleménye a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss rendelettervezete kapcsán. 

A társadalmi vitára bocsátott elképzelés szerint a kormány jövőre munkamentessé tenné a karácsony környékét úgy, hogy 

az ünnep hetében csak egyetlen napot kellene dolgozni azoknak, akiket általános munkarendben foglalkoztatnak. 

A javaslat úgy szól, hogy a 2024-ben keddi napra eső szenteste pihenőnap lehetne, amelyet december 7-én szombaton kellene ledolgoznia a munkavállalóknak, akiknek a karácsony utáni december 27-e szintén szabad lenne úgy, hogy a pénteki napra eső munkát előre teljesíthetnék december 14-én.

Nem minden alkalmazottra vonatkozik 

A rendelettervezet ugyan minden munkaadóra, de csak azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akiket általános munkarendben foglalkoztatnak, vagyis hétfőtől péntekig, napi 8 órában – mutatott rá Bubenkó Csaba.

„Ez a foglalkoztatottak meghatározó többségét jelenti, azonban nem tér ki a tervezet például a kiskereskedelemben dolgozó, több százezer, 70 százalékában nőkből, többségében családanyákból állók körére. Ők a lakosság kiszolgálását jellemzően folyamatos munkarendben látják el. Azaz a boltok nyitvatartásához alkalmazkodva be lehet őket osztani hétfőtől vasárnapig több műszakban, amikor helyt kell állniuk a pult mögött, a raktárban, a kasszában. Esetükben a műszakok száma kettőnél is több lehet, ami azt jelenti, hogy délelőtt, délután és adott esetben éjszaka is dolgozhatnak, így a munkavégzésük elérheti hetente a 80 órát” – vázolta.

A kereskedelmi szakszervezet elnöke felidézte: 

évek óta következetesen szorgalmazzák a jogalkotóknál, hogy a december 24-e legyen a bolti munkavállalók számára is teljes mértékben pihenőnap azért, hogy az év végi hajtásban már ők is a családjukkal tölthessék a szentestét és nyugodtan készülhessenek az ünnepekre. 

Főként, hogy a szilveszteri, újévi bevásárlások idején újabb roham jellemző a kereskedelemben. 

Bubenkó kiemelte a Napi.hu-nak, hogy a jogszabályok nem tiltják az üzletek nyitvatartását szenteste, de tavaly például volt olyan áruház, illetve több, önálló bolt, amely önkéntes alapon úgy döntött, hogy aznap az előírt, 14 órai zárás helyett csak délig fogadják a vásárlókat. 

A teljes cikk a Napi.hu-n Az áruházi dolgozók is pihennének szenteste címmel olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.