Uniós sereghajtó lett Svédország

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a huszonhetek legrosszabbul teljesítő gazdasága idén és jövőre Svédország lesz. A kiskereskedelem és az ingatlanpiac gyenge teljesítménye mellett a migráció okozta terhek fékezik a skandináv ország gazdaságát.

2023. 05. 22. 5:25
Svédország Migráció migráns Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság tavaszi prognózisa szerint a huszonhét tagállam közül Svédországnak vannak a legrosszabb kilátásai: gazdasága idén fél százalékkal zsugorodni fog. A 2023–2024 közötti kétéves időszak egészét tekintve, a nemzeti össztermék növekedését és a munkahelyeket is beleértve, a svéd gazdaság nagyon rossz állapotban van. Az előrejelzés megjegyzi, hogy a szigorodó gazdasági feltételek és a magas infláció súlyosan megnehezíti a háztartások költségvetését, csökkenti a lakáskeresletet és visszafogja az építkezést és a kiskereskedelmet. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a magas infláció még egy darabig megmarad.

A gazdasági visszaesést elsősorban a kereskedelem és az építőipar zsugorodása okozza, amely leginkább a lakosság visszafogott fogyasztására vezethető vissza. A háztartások rendkívül eladósodottak, a svédek az elmúlt években majdnem ingyen jutottak jelzálogkölcsönhöz. 

Így 2020-ban történelmi mélységbe csökkent a ráta, átlagosan 1,29 százalékért lehetett hitelhez jutni a svéd statisztikai hivatal szerint. Az igen alacsony kamatkörnyezet hatására az ingatlanárak hosszú évekig meredek emelkedést mutattak, az elmúlt évben viszont megfordult a folyamat. Tizenkét hónap alatt országosan a lakások ára 9,1, míg a családi házaké 12,7 százalékkal csökkent, de például a fővárosban ennél nagyobb esést mutattak az ingatlanárak. Az ingatlanfejlesztők és -tulajdonosok fájdalmát tovább növeli a tény, hogy az infláció harmincéves csúcsra ugrott, miközben a svéd korona rekordalacsony szintre süllyedt az euróval szemben.

Ezzel párhuzamosan a kamatok is megnégyszereződtek. Aki tehette, elhalasztott az ingatlanvásárlást, az ingatlanfejlesztők pedig behúzták a féket. Az erejükön felül eladósodott családok jelentős fogyasztásmérséklésbe kezdtek, amihez hozzájárult az energiaköltségek drasztikus emelkedése is. A háború nyomán kialakult gazdasági visszaesés az egész unióban megviseli a kiskereskedelmet, ugyanakkor a szektorban Svédország már 15 hónapja alulteljesít az euróövezet országaihoz képest is. Közben a munkanélküliség a 2022-es 7,5 százalékról 2024-re várhatóan 8,2 százalékra emelkedik, míg az unió egészében egytized százalékponttal, 6,1 százalékra csökken ugyanebben az időszakban.

A magas munkanélküliségi rátának, illetve a növekedésének oka elsősorban a bevándorlásban keresendő. A tízmilliós országban, ahol már a lakosság közel húsz százaléka bevándorló-hátterű, egyes becslések szerint hétszázezer olyan munkaképes korú migráns van, aki részben vagy teljes egészében az állam gondoskodására szorul, azaz nem tudja eltartani magát és családját. 

A nagyvonalú támogatási rendszer hatalmas terhet ró a svéd gazdaságra: 2020-as adatok szerint évi 270 milliárd svéd korona (kilencezermilliárd forint) annak a közvetlen költsége, hogy az emberek munka helyett ellátásban részesülnek. Bár a jelenlegi jobbközép-liberális kormány a segélyezés szigorítását tervezi, egyelőre ez a kiadás még nem csökkent, hanem tovább nőtt.

Az Európai Bizottság 2024-re az EU egészében 1,7 százalékos, az eurózónában pedig 1,6 százalékos növekedést vetít előre. Jövőre a várakozások szerint Svédország is ismét növekedési pályára áll, 1,1 százalékkal. A nulla feletti fordulat ellenére a bizottság továbbra is utolsó helyet ítél Svédországnak, igaz, Olaszországgal megosztva.

Borítókép: Életkép Malmö városában (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.