időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Hivatalos ünneppé tennék a ramadán végét egy európai országban

Gábor Márton
2023.05.21. 06:00 2023.05.21. 08:19
Hivatalos ünneppé tennék a ramadán végét egy európai országban

A muszlimokra és a befogadásukra való tekintettel, az iszlám ramadán hónapot lezáró muszlim ünnep, az eid al-fitr legyen hivatalos ünnepnap Svédországban – javasolta a svéd baloldali C-tidningen című újság. A javaslat továbbá tartalmazza azt is, hogy a svédek számos hagyományos és keresztény ünnepnaptól, például a mennybemenetel napjától váljanak meg, mert azokat már egyre kevesebben ünneplik. A baloldali média egy másik ötlettel is előrukkolt, miszerint az állam törölje el az összes hagyományos ünnepet, és az extra szabadnapokat ezek után úgy ossza, hogy bármilyen vallási ünnepet megünnepelhessenek az emberek.

A Centrum Párthoz köthető lap azzal érvelt javaslata mellett, hogy Svédországnak teljesen semlegesnek kell lennie minden vallással szemben, függetlenül attól, hogy gyakorlatuk és értékeik mennyire illeszthetők bele a svéd társadalom mindennapjaiba. 

A cikk szerzője Elias Rosell arra mutatott rá, ódivatúnak hat, hogy a skandináv országban a keresztény ünnepeket előnyben részesítik. Hozzátette: a végső célnak annak kellene lennie, hogy az ünnepekhez kapcsolódó napokat a gyakorló hívők száma szerint osszák ki a felekezetek között. Vagyis, hogyha Svédországban több a vallásos muszlim, mint a vallásos keresztény, akkor az iszlámnak több napot kellene kapnia.

A felvetés annak tudatában tűnik különösen érdekesnek, hogy a vallásukat rendszeresen gyakorló személyek döntő többsége továbbra is keresztény Svédországban. Ez azt jelenti, hogy a teljes, mintegy 10,42 milliós népességnek több mint a hatvan százaléka tartozik valamilyen felekezethez, míg a muszlimok aránya nagyjából két százalék körül mozog. Felvetődik továbbá az a kérdés, hogy az ünnepek elosztása során az ateisták, akik a teljes népesség 33 százalékát teszik ki, hogyan lesznek arányosan képviseltetve.

A tömeges illegális bevándorlás következtében nemcsak a skandináv országban, hanem egész Nyugat-Európában nő a muszlimok aránya, korábban már Németországban is volt szó a ramadán végének ünnepnappá nyilvánításáról. Hosszas egyeztetések után, Berlin 2020-ban – a német szövetségi kormány korábbi belügyminisztere, Thomas de Maizière kezdeményezésére – bejelentette, hogy a keresztény ünnepek mellett a ramadán befejezését is ünnepnapnak nyilvánítják.

Borítókép: Muszlimok imádkoznak egy stockholmi mecsetben a ramadáni böjt végén (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Atila Altuntas)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.