Jelentősen bővült az ipari naperőművi kapacitás

Háztartási méretű napelemes rendszerből pedig több mint kétszázezer üzemel hazánkban.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 14:59
null
20210125 Békéscsaba Folytatódik a napelempark építése a sportcsarnok mellett. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Fotó: Bencsik Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 840 megawattal bővült az év első öt hónapjában a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény. A nyár kezdetére az 50 kW feletti naperőművek összesített adata meghaladta a háromezer megawattot. A lendületes növekedés másik jele, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavasszal felülmúlta a 200 ezret – adta közzé szombaton az Energiaügyi Minisztérium. 

Az első ipari méretű naperőmű az előző évtized elején csatlakozott a közcélú hálózathoz, ekkor még mindössze 0,4 MW volt az összes beépített kapacitás. 2022 rekordévnek bizonyult a napenergia hazai térnyerésében. A tavalyi 1100 megawattos gyarapodás több, mint amennyit bármelyik korábbi esztendőben regisztráltak, és több a 2019 előtt kiépült összes teljesítménynél is. 

 

Az ipari és háztartási méretű naperőművek beépített teljesítménye együtt az ötezer megawattot közelíti.

 

 Idén május végéig már 840 megawatt feletti mértékben nőtt a napenergiát hasznosító létesítmények összes kapacitása. A bővüléshez közel fél gigawattal járultak hozzá az ipari naperőművek, köztük hazánk legnagyobb egybefüggő napelemparkja, a közelmúltban átadott mezőcsáti. Nemrégiben készült el az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának legjelentősebb komplexuma is. Az MVM Zöld Generáció két projektben építette meg a képességeik alapján szintén a hazai élvonalba tartozó naperőműparkjait Kunmadarason, a volt katonai repülőtér területén – olvasható a közlésben.

 Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai alapján mára meghaladta a 200 ezret az 50 kW alatti, háztartási méretű napelemes rendszerek száma. A korábbi várakozások szerint ezt a mutatót 2030-ra érhette volna el Magyarország. A 2022-es népszámlálás eddig napvilágot látott eredményeiből az is kiderül, hogy idehaza mintegy 179 ezer lakást szereltek fel napelemmel. A háztartási méterű kiserőművek túlnyomó hányadát tehát családok üzemeltetik, de egy részük intézmények, vállalkozások energiaigényének részleges kiszolgálását segíti.

 

 A kormány a nukleáris energia mellett a továbbiakban is kiemelt szerepet szán a napenergiának Magyarország energiafüggetlenségének erősítésében.

 

A stratégiai előrejelzés szerint előzőleg 2030-ra várt haezer megawattos összes beépített teljesítmény már akár jövőre rendelkezésre állhat a megújuló forrásból. A következő évtized elejére pedig a korábbi célt kétszeresen felülmúló tiszta kapacitás szolgálhatja a biztonságos áramellátást, csökkentheti az energiaszektor környezetterhelését. Az Energiaügyi Minisztérium egyebek mellett a hálózatfejlesztések és tárolói beruházások támogatásával alapozza meg az időjárásfüggő napenergia zavarmentes rendszerbe illesztését.

Borítókép: A napenergiának kiemelt szerepet szán a kormány hazánk energiafüggetlenségének erősítésében (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.