A diákmunka ma már nem csupán zsebpénzt jelent

Az utóbbi években jelentősen emelkedett Magyarországon a fiatalok munkaerőpiaci részvétele. Kiemelt időszak a nyári diákmunka, amely segítséget jelent a munkaerőhiánnyal küzdő turizmus, vendéglátás, mezőgazdasági szektorok számára.

Magyar Nemzet
2023. 07. 11. 5:14
null
Üllõ, 2020. augusztus 3. Diákmunkások tankönyveket készítenek elõ szállításra Üllõn, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. központi raktárában 2020. augusztus 3-án. A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétõl minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyen kap tankönyvet. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diákmunka ma már nem csupán zsebpénzt jelent: a huszonöt év alattiak foglalkoztatását jövedelemadó-mentességgel ösztönzi a kormányzat, míg a nyugdíjasoknak csak személyi jövedelemadót kell fizetniük, ha munkát vállalnak – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányából, amelyben a huszonöt év alatti korosztály munkaerőpiaci helyzetét, foglalkoztatottságát vizsgálta. Tavaly csúcsot döntött a betöltetlen álláshelyek száma, csaknem kilencvenezer üres álláshelyet regisztrált a statisztikai hivatal az év során, ahova kerestek munkavállalót. A figyelem egyre inkább ráirányul a munkaerőpiac perifériáján lévő csoportokra, úgy mint a fiatal (15–24 évesek) és idős (65 éves és idősebb) korosztály bevonására, vagy épp a nők munkaerőpiaci integráltságának fokozására, a kisgyermeket nevelők visszatérésének segítésére. 

diákmunka
A diákmunka különösen hasznosnak bizonyul a munkaerőhiányos ágazatokban, például a vendéglátásban
Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs

A tanulmány kiemeli, a diákmunkának számos előnye van mind a fiatal, mind a társadalom szempontjából. Diákok esetében egyebek mellett a pénz értékének megtanulása, különféle munkahelyi készségek elsajátítása, melyek a későbbi munkakeresésük során hasznosnak bizonyulhatnak. Társadalmi szinten pedig a gazdaságot serkenti a fiatal korosztály fogyasztása, adózásuk esetén (Magyarországon adómentességük van) az állami költségvetési bevétel növelése. 

A cégeknek is előnyös a diákok foglalkoztatása, idehaza részint a jövedelemadó-mentesség miatt, részben pedig azért, mert a diák vagy gyakornok később állandó munkatárssá válhat, akit már nem kell betanítani.

A diákmunka mellett szóló érvek egyike, hogy a hosszú távú fiatalkori munkanélküliség csökkenti az élethosszig tartó keresetet, növeli a jövőbeli munkanélküliség kockázatát, növeli a bizonytalan foglalkoztatás valószínűségét.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2023. júniusi jelentésében kiemeli, hogy a 15–24 év közti fiatalok foglalkoztatottságának globális aránya 2022-ben 34,5 százalék volt, mely nem érte el a pandémia előtti, 2019-es 35,2 százalékos szintet. Emellett a fiatalok munkanélküliségében is megmutatkozik az EU-n belül az „északi” és „déli” államok közti különbség – északon alacsonyabb a ráta. Hollandiában már a hetvenes években felismerték a fiatalok foglalkoztatásának jelentőségét, és a munkaerőpiaci programjaikat is eszerint alakították. Olaszországban a nyolcvanas években figyeltek fel a fiatalok nagyarányú munkanélküliségére, ott az jelent nehézséget, hogy a meglévő munkavállalókra fókuszálnak és a tapasztalat nélküli fiatalokat határozott idejű szerződéssel foglalkoztatják. Spanyolországban is jelentős a fiatalok munkanélkülisége, melyet a döntéshozók is felismertek, és ennek kezelésére 2022 márciusában munkaügyi reformokat vezettek be. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.