Meglátszódhat az export decemberi beszakadása

Meglepetés a kivitel értékcsökkenésének mértéke, ami az ipari termelésben, így az utolsó negyedéves GDP-adatban is visszatükröződhet.

2024. 02. 05. 11:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben hosszú idő után produkált ismét hiányt a termék-külkereskedelmi egyenleg: a deficit értéke 188 millió euró volt, legutóbb januárban láttunk ilyet – hívta fel a figyelmet Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő szenior makrogazdasági elemzője. Ez az egy évvel korábbinál még így is 110 millió euróval kedvezőbb egyenleg, és mindenképpen meglepetést jelent. Az import euróban számított értékének 8,6 százalékos csökkenése nem meglepetés, ennél az előző hónapokban csak nagyobb visszaeséseket láttunk.

Az import mérséklődésében egyaránt szerepet játszik a mennyiségek és az árak alakulása: az alacsony belső kereslet nyomán csökken az import volumene is, míg a normalizálódó energiaárak nyomán az árak esnek vissza. A legfrissebb, novemberi adat szerint az euróban számított importárak közel 10 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál. 

 

Az export 7,8 százalékos értékcsökkenése meglepetésnek számít – itt az elmúlt hónapokban ennél kisebb mérséklődést vagy növekedést láttunk. Itt talán az árak változásának kisebb szerepe lehetett, hiszen az euróban számított árszint az előző hónapokban sem változott érdemben. A kedvezőtlen exportvolumen-adatból messze menő következtetést nem szabad még levonni, ám mindenképpen kedvezőtlen előjel a holnap megjelenő ipari termelési adat és a jövő héten megjelenő negyedik negyedéves GDP adat tekintetében. A termék-külkereskedelmi egyenleg szerepe a folyó fizetési mérlegben jelentős, így a kedvezőtlen adat negatív hatást gyakorolhat a forint árfolyamára.

Negatív meglepetésként értékelte a decemberi külkereskedelmi mérlegadatot Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior makrogazdasági elemzője. 

A csökkenő export esetében az ipari termelés alakulását emelte ki, amelyet a német ipar és gazdaság mint fő exportpiacunk gyengélkedése húzott vissza az utóbbi hónapokban. 

Jelezte: az év egészét tekintve azonban a kép így is kedvező. A tavalyi 9,3 milliárd eurós többletnél csak egyszer, 2016-ban alakult ki magasabb szufficit a külkereskedelmi termékforgalom egyenlegében. A külkereskedelmi egyenleg drasztikus javulása közvetlenül megjelenik a folyó fizetési mérleg egyenlegében, amely a tavalyi év során szintén többletbe fordulhatott a jövedelemkiutalások emelkedése ellenére is. 

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/02/az-utolso-negyedeves-gdp-adatban-is-meglatszodhat-az-export-decemberi-beszakadasa

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)                                                                                                                                      
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.